Invasieve exoten. Wat doen die vreemde zaken hier?

20170914 INVASIEVE EXOTEN Reuzenberenklauw

We geven deze avond een mooie titel mee: Invasieve exoten.

De inhoud van de lezing is minder mooi: dat gespuis hoort eigenlijk hier helemaal niet thuis!

Er zal gesproken worden over hoe we dit probleem kunnen en willen beteugelen.

Op 14 september zal Frans Kapteijns, vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten, een lezing houden over uitheemse planten en dieren, die zich in Nederland gesetteld hebben.  De avond start om 20:00 uur en is gratis. Locatie: Wijkhuis de Kamenij,  Jeroen Boschstraat 19, 5702XP Helmond.

 

Pas geleden was de Berenklauw nog op de TV te bewonderen, niet als een ster, maar als een vervelende plant die hier niet thuis hoort.

De Reuzenberenklauw komt oorspronkelijk uit de Kaukasus, maar een mens heeft een keer hier in Nederland een zaadje laten ‘vallen’ en er groeide één bloem uit. Tegenwoordig is de Berenklauw een pest en groeit het overal. En dat gaat ten koste van onze oorspronkelijke Nederlandse planten.

 

-Wat zijn exoten?

Een exoot is een organisme (dier of plant)dat door menselijk handelen in een nieuw gebied terecht komt en die door vestiging en verspreiding schade kan veroorzaken.

 

Iedereen kent wel een paar voorbeelden van zo’n uitheemse plant of dier.

In ons land staan al heel lang de Amerikaans eik en de Amerikaanse vogelkers. De bekendsten van deze tijd zijn de Japanse duizendknoop en de Amerikaanse waternavel.

Ook de uitheemse dieren doen het hier goed: de Amerikaanse rivierkreeft, de Chinese wolkrab, de Canadese gans en de Nijlgans. En zo is er een hele lijst.

 

-Is dat dan erg?

Jazeker, want sommige invasieve soorten veroorzaken veel schade. Naast mogelijke gezondheidsproblemen is er ook veel schade in economische zin.

De eigen flora en fauna ondervindt heel veel last van invasieve insecten of van grotere dieren. Onze lieveheersbeestjes worden verdrongen door Aziatische lieveheersbeestjes en de Nijlganzen vreten de kuikens op van kleinere watervogels. Daarnaast poepen de kolossaal grote groepen Canadese ganzen en Nijlganzen in het water, waardoor het water troebel wordt en duikeenden, zoals dodaarzen, geen zicht meer hebben op hun prooidieren.

 

-Wat is er tegen te doen?

Een halt toeroepen aan de invasieve soorten, om te beginnen bij de handel.

 

-Wil je meer informatie over deze lezing?

Contactpersoon is Setty Vos; 0492-545649 of  setty_vos@hotmail.com

Of kijk op de site van IVN/Helmond www.ivn.nl/helmond

570 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *