17-jarige scholiere schrijft boek over moslim zijn in Nederland

In januari 2019 bracht de 17-jarige Chaimae Azarfane haar debuut uit: Tussen twee werelden in. Het boek maakt onderdeel uit van haar profielwerkstuk dat ze maakte tijdens haar eindexamenjaar op het Jan van Brabant College – Molenstraat. “Het is mijn verhaal,” vertelt ze over haar boek. “Ik wil laten zien dat de islam anders is dan je op tv ziet, maar mijn eigen ervaringen zijn het uitgangspunt.”

Leven tussen twee werelden in
Aan de titel van haar boek is al te zien dat Chaimae haar eigen leven als basis gebruikt. “Ik heb er op school totaal geen last van dat ik tussen twee werelden in zit,” vertelt ze met een glimlach. “Op het Jan van Brabant College voel ik me heel veilig. Voor mijn profielwerkstuk heb ik onderzocht of andere leerlingen met een migratieachtergrond zich net zo fijn voelen als ik. De conclusie van mijn onderzoek was dat vrijwel alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, zich prettig voelen op deze school. Er wordt hier weinig tot niet gediscrimineerd.”

Helaas wordt ze buiten school wel vaak anders behandeld vanwege haar hoofddoek. “Mensen denken bij een hoofddoek aan gearrangeerde huwelijken, onderdrukking en terrorisme. In de trein word ik wel eens aangesproken. Ik krijg vooral veel medelijden, omdat ze denken dat ik gedwongen word me zo te kleden. Soms vragen mensen waarom ik een hoofddoek en lange, bedekkende kleding draag. Ik probeer altijd vriendelijk antwoord te geven. Ik merk dat sommige mensen mij en mijn keuzes beter begrijpen als ik de tijd neem om het uit te leggen.”

Wat mensen in de trein namelijk niet kunnen zien, is dat Chaimae er zelf voor gekozen geeft een hoofddoek te dragen. “Je kleding laat voor een groot deel zien wie je bent,” legt ze uit. “Dat is wat een hoofddoek dragen voor mij betekent. Ik voel me compleet met hoofddoek. Daar lijkt mij niets mis mee. Ik draag hem al sinds mijn dertiende en ik sta nog altijd achter die keuze.”

Doel van het boek
De grootste drijfveer voor Chaimae om een boek te schrijven was om te laten zien dat wat je op tv ziet over de islam, niet per se de werkelijkheid is. “In de media wordt de islam altijd heel negatief neergezet,” vertelt Chaimae. “Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat de media slecht zijn, maar niet álles wat je op tv ziet klopt ook echt. In de media gaat het bijvoorbeeld vaak over moslimterrorisme. Dat woord vind ik heel vreemd. Islam betekent vredelievend, dus het heeft zeker niets met terrorisme te maken. Wat ik van huis uit meekrijg en alles wat ik leer bij mijn koranlessen past totaal niet bij het negatieve beeld dat de media van mijn geloof laten zien. Dat wil ik graag rechtzetten.”

Voor Chaimae bestaat er een groot verschil tussen de islam en de Marokkaanse cultuur. “Gedwongen huwelijken passen écht niet binnen de islam, maar je ziet dit wel terug in de Marokkaanse cultuur. Niet bij mij thuis, maar ik weet dat het wel gebeurt. Ik ben streng opgevoed. De typische islamitische opvoeding is heel strikt. Mijn vader vindt het heel belangrijk dat we allemaal een diploma halen, dus we moeten hard werken aan school. Als ik een film zit te kijken, vraagt hij vaak of ik niet een boek moet gaan lezen.”

Met de normen en waarden zit het dus wel goed, maar Chaimae beseft ook dat haar achtergrond ook nadelig kan zijn. “Uit onderzoek blijkt dat je met een strafblad makkelijker aan een baan komt dan met een Marokkaanse achtergrond. Ik merk zelf ook dat ik echt hard moet werken om me te bewijzen, puur omdat ik een hoofddoek draag. Mijn tantes van moeders kant hebben gestudeerd en ik zie hen echt als mijn grote voorbeeld.” Welke studie ze zelf gaat doen volgend jaar, weet ze nog niet. Ze overweegt Nederlands te gaan studeren, maar ook andere studies zoals de universitaire pabo behoren tot de opties.

Schrijven van het boekIMG-20190206-WA0037
Tijdens het schrijven stond Chaimae er niet alleen voor. “Mijn vader is ontzettend trots op me. Hij heeft me geholpen met schrijven en staat altijd achter me. Hij is streng, maar ook heel lief. Ik heb sowieso een hele fijne familie, met twee jongere broertjes. Ik heb ook een klein zusje dat een paar maanden geleden geboren is en het boek is ook een beetje voor haar. Ik wil aan haar meegeven wat de islam voor mij betekent, maar ook dat niets verplicht is. Als ze nooit een hoofddoek wil dragen, dan is dat ook gewoon oké. Mijn moeder heeft pas op latere leeftijd besloten een hoofddoek te dragen, dus keuzes zijn sowieso niet voor altijd.” In de laatste fase van het schrijven, het redigeren, kreeg ze hulp van Lisette Janssen, afdelingsleider op het Jan van Brabant College.

Nu het boek af is, is Chaimae vooral benieuwd wat haar lezers ervan gaan vinden. Het boek is te koop op Boekbestellen.nl.

 

 

831 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *