Winst in Italië voor Helmondse zwemvereniging

Begin september 2018 kregen Rick Ermens (havo 5) en Lara van Cuijk (havo 4) een week verlof van het Jan van Brabant College – Molenstraat om naar Italië te kunnen vliegen, waar ze meededen aan de CSIT Swimming Championships. Ook oud-leerling Lysanne Thielen was van de partij. De drie namen maar liefst tien medailles mee naar huis.zwemmen5

“We zwemmen alle drie bij Zwemvereniging Helmondse Watervrienden,” vertelt Lara. “Ik zwem zelf ook bij een andere vereniging in Nuenen en ik heb kort bij PSV gezwommen. Bij de Helmondse Watervrienden ligt de nadruk iets minder op het leveren van prestaties en meer op plezier. Dat past heel goed bij mij. Andere verenigingen weten zodra ze muziek horen: dat zijn de zwemmers uit Helmond. We willen het altijd gezellig hebben samen en daar hoort muziek bij!” Rick kan dit volmondig beamen. “We trainen veel en nemen deel aan wedstrijden, maar we zwemmen vooral voor ons plezier. Met de Watervrienden gaan we ook op kamp, gewoon om een leuk weekend met elkaar te hebben buiten het zwemmen om. We zijn echt vrienden.”

Rick vond zwemmen altijd al leuk. Na het behalen van zijn A-, B- en C-diploma’s ging hij verder met reddingszwemmen. Via vrienden die hij daar maakte, kwam hij terecht bij de Helmondse Watervrienden, waar hij nu zeven jaar deel van uitmaakt. Lara zwemt al iets langer wedstrijden, maar zwemmen was niet altijd haar hobby. “Ik was vroeger bang voor water. In de kleuterklas ben ik begonnen met zwemmen, maar dat was geen succes. Ik vond het echt niet leuk. Zonder diploma kon ik natuurlijk nooit mee gaan zwemmen met mijn klasgenoten, dus na een tijdje wilde ik het opnieuw proberen. Toen heb ik uiteindelijk toch mijn diploma’s gehaald. Dat ging zo goed dat mijn zwemleraren me doorverwezen naar wedstrijdzwemmen.”

“Om mee te mogen naar de CSIT Swimming Championships moeten er bepaalde wedstrijden worden gezwommen binnen de Watervrienden. Daarbij horen de Bondse Zwemkampioenschappen,” vertelt Lysanne. Ze behaalde vorig schooljaar haar mavodiploma op het Jan van Brabant College en doet nu de opleiding MBO Verpleegkundige op het ROC Ter AA in Helmond. “De kampioenschappen zijn verdeeld over twee zondagen achter elkaar. Hierbij worden alle afstanden en slagen gezwommen. Als je goed genoeg bent, word je uitgenodigd voor de centrale training. Daarna wordt besloten wie echt in de selectie terechtkomen en mee mogen naar Italië om Nederland te vertegenwoordigen.”zwemmen2

In totaal mogen er ieder jaar vierentwintig zwemmers mee, vier per leeftijdscategorie. Dit jaar waren er maar liefst zeven zwemmers uit Helmond van de partij: een record! “In mijn categorie zat maar één meisje uit een andere stad,” vertelt Lara.  “Dat gebeurt echt vrijwel nooit.” De Watervrienden doen het dus goed! “Vorig jaar waren we met zes en dat was toen al een record,” vertelt Rick. Lara, Lysanne en Rick zaten ook vorig jaar in de selectie voor de CSIT. Voor de dames was dat de eerste keer, maar Rick gaat al een jaartje langer mee. Dit jaar behaalde Lysanne twee bronzen medailles bij individuele wedstrijden, Rick won vier keer brons bij de estafettes en Lara nam twee bronzen en twee zilveren medailles mee naar huis.

“Ik zwem best vaak,” vertelt Lara. Rick moet lachen als ze dat zeg, want Lara blijkt elke doordeweekse dag minimaal een uur in het zwembad te liggen en gaat daarnaast elk vrijdag ook nog twee uur naar de sportschool. “Lara traint echt héél vaak. Ik train maar twee keer in de week en doe ongeveer twee keer per maand mee aan wedstrijden,” geeft Rick toe. “Ook ga ik twee keer in de week naar de sportschool voor krachttraining.” Lysanne traint ongeveer evenveel als Rick. “Ik heb twee jaar geleden wel vier keer in de week getraind,” vertelt ze, “maar school werd steeds drukker en ik had minder motivatie om veel te zwemmen.” Intussen mist ze de extra trainingen en zou ze best weer vaker het zwembad in willen duiken.

Lara beaamt dat zo vaak zwemmen zwaar kan zijn. “Als ik aan alle wedstrijden meedoe, heb ik alleen op zaterdag rust. Daarom sla ik af en toe een kleinere wedstrijd over. Wedstrijden duren altijd een hele zondag, dus dan heb ik te weinig tijd voor school en om te ontspannen.” Ook als ze geen wedstrijden hebben, trainen ze gewoon door. “Ik zwem omdat ik het leuk vind,” legt Rick uit. Bij alle drie straalt het plezier er inderdaad vanaf wanneer ze over hun sport vertellen.zwemmen1

“Wat ik het leukste vind aan wedstrijdzwemmen is dat er telkens nieuwe uitdagingen zijn,” vertelt Lysanne. “Die uitdagingen zijn puur voor jezelf. Je wil je eigen tijd verbeteren en door te trainen raak ik gemotiveerd om honderd procent te geven op een wedstrijd. Meestal met resultaat!” Ze ziet echter geen wereldkampioenschappen in haar toekomst. “Dat legt te veel druk op mijn schouders en daar kan ik niet goed mee omgaan. Dat wil ik ook helemaal niet. Ik studeer nu verpleegkunde en dat bevalt me prima.”

Uiteindelijk zijn ze geen van allen van plan om van zwemmen hun toekomst te maken. Lara droomde vroeger wel van professioneel zwemmen, maar is zich nu aan het oriënteren op allerlei verschillende studies waaronder psycholoog en architect. Rick weet al wat hij na dit jaar wil gaan doen: Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Al die jaren zwemmen hebben zijn liefde voor sport duidelijk flink aangewakkerd. “Ik geef ook zwemles waarbij ik mijn passie voor sport en zwemmen over probeer te dragen aan andere kinderen. Ik volg hiervoor een officiële cursus om gediplomeerd zweminstructeur te worden.”

zwemmen4

 

1,339 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *