Ammonium aangetroffen in afvalwater

Op donderdag 17 augustus is door waterschap Aa en Maas een verhoogd gehalte van ammonium aangetroffen in het afvalwater van de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel. Er is géén sprake van risico’s voor de volksgezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bron van de vervuiling bij het bedrijf Den Ouden Groep in Helmond ligt.

Nadat de bron is komen vast te staan heeft de provincie Noord-Brabant het bedrijf ertoe aangezet het vervuilde water weg te pompen. In nauwe samenspraak met de gemeente Helmond, de provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas is het bedrijf hiertoe overgegaan. Daarmee is de situatie voor dit moment onder controle.

Water afvoeren

Naar verwachting is het afvoeren van het vervuilde afvalwater in de loop van deze nacht afgerond. Het vervuilde afvalwater van industrieterrein BZOB wordt nu tijdelijk opgeslagen in bekkens op BZOB en in silo’s op het terrein van Den Ouden.

Gevolgen voor mens en dier

Doordat rioolwaterzuivering Aarle-Rixtel niet optimaal functioneert, is er ammonium in de Aa terecht gekomen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld vissterfte. Daarom wordt geadviseerd om op dit moment het water uit de Aa niet te gebruiken als drinkwater voor dieren, voor beregening en recreatiedoeleinden.

Onderzoek

De provincie gaat op korte termijn onderzoek doen naar de oorzaak.

1,979 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *