Apneu: snurken doe je vaak niet alleen

Op 27 februari 2019 vond er een lezing plaats in wijkhuis De Loop over apneu. De presentatie werd verzorgd door Jos Beers van de Apneuvereniging Nederland.

Een apneu is een ademstop van minimaal tien seconden. Het snurken kan erg hinderlijk zijn al kan men ook een apneu hebben zonder snurken. Het komt zelfs voor bij baby’s en kleine kinderen. De klachten kunnen zijn:  vermoeidheid, irritatie, transpireren, vergeetachtigheid, hartklachten en daardoor ook weer stress. Ook is er de mogelijkheid van in slaap vallen voor de televisie,  achter het stuur van de auto of tijdens lezingen in een vergadering. Vaak denkt men aan een burn-out of depressies.

Mensen met onbehandelde apneu geven meestal de partner de schuld. Ik snurk niet, dat doet hij (of zij) wordt er dan geopperd. En ze denken dan vaak dat er niets aan te doen is.

Voordat de diagnose vastgesteld wordt loopt men al gauw vijf jaar of langer rond en soms met fysieke klachten zoals hoge bloeddruk of een hoog cholesterol die daarna weer kunnen leiden tot lichamelijke klachten zoals diabetes, hartklachten of hart- en herseninfarcten.

Er zijn drie soorten apneu mogelijk. Dit zijn de obstructieve slaapapneu, de centrale apneu en de mixed apneu. Laatstgenoemde is een mix van de eerste twee soorten. Er is goed te leven met apneu mits deze goed behandeld wordt. Daar zijn diverse hulpmiddelen voor zoals onder andere MRA-prothese (gebitsprothese) en de CPAP-therapie (met een masker slapen).

Als men vermoedt dat er apneu in het spel is wordt men aangeraden naar de huisarts te gaan. Deze zal dan een verwijzing naar een slaapcentrum voor een slaaptest geven voor de juiste diagnose.

Voor meer informatie kunt U de website bezoeken: www.apneuvereniging.nl Er is binnenkort ook een lezing in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond over apneu en deze vindt plaats op 25 maart 2019.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Bronvermelding: Apneuvereniging Nederland

435 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *