Vijfentwintig jaar Buurtpreventieproject Apostelwijk

Na een aantal inbraken in de Apostelwijk was het voor de inwoners in 1994 klaar: zij besloten een buurtpreventieproject op te richten, zodat de inwoners elkaar konden waarschuwen wanneer onraad in de wijk dreigde. De oprichting door 15 leden was 25 jaar geleden en kwam voort uit de oprichting van de wijkvereniging Apostelwijk. Mede vanwege de samenhang in deze wijk is de sociale controle goed en het aantal inbraken heel erg laag. Op deze manier dragen de inwoners samen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de wijk en is er een grote sociale samenhang. Enkele inwoners zijn al vanaf de oprichting betrokken bij het buurtpreventieproject.

Burgemeester Elly Blanksma was aanwezig

Tijdens een gezellig feestelijk samenzijn bij De Koning, waarbij zo’n vijftig buurtbewoners en genodigden aanwezig waren, was ook burgemeester Elly Blanksma aanwezig. Zij prees de inwoners met hun project, dat de tijd al ver vooruit was. ‘Het is zeer bijzonder dat in deze wijk met zo’n 500 woningen al 25 jaar geleden een preventieproject werd opgericht, jullie waren je tijd ver vooruit,’ prees de burgemeester de initiatiefnemers van de vereniging. Zij had een cadeautje van € 625,00 voor de buurtpreventievereniging als bijdrage aan de feestavond en samen met Daniële Kuijpers reikte ze aan de jubilarissen van de vereniging een speciaal aandenken uit.

Informatief programma

Door de organisatie werd de aanwezigen een informatief programma aangeboden. Berry Smits vertelde met behulp van een PowerPointpresentatie over de start, het vervolg en alle activiteiten die voortkwamen uit het nieuwe buurtpreventieproject Apostelwijk. Hij toonde nog een film uit 2011 over de wijk.

Brandpreventie

Brandweerman Patric van de Ven was gevraagd een stukje brandvoorlichting te geven. Hij toonde filmpjes over het ontstaan van brand en hoe snel deze om zich heen grijpt. Hij pleitte ervoor dat vooral iedereen rookmelders zou aanbrengen, voor zover ze nog niet aanwezig zijn, en wanneer men al wel beschikt over de melders, dan vooral de batterij erin te laten zitten. Er werden enkele blusdekens uitgereikt aan aanwezigen die onder hun stoel een gekleurd lintje vonden, dat eerder door de organisatie waren aangebracht. Het bracht tot hilariteit iedereen even van de stoel af.

Gemeente-informatie 

Vanuit de gemeente Helmond was Joke Polak aanwezig, beleidsmedewerker en heel erg ‘van de natuur’. Zij vertelde over de plannen in de wijk, met veel groen, het nieuwe Goorloopgebied, het wijkpark waar de gemeente volgend jaar over met de wijk in gesprek gaat. Ook wees ze een plekje op de kaart aan waar in de toekomst een zogenaamd Tiny forest gaat worden aangelegd. Ook vertelde ze over een nieuwe manier van maaien, dat momenteel al in grotere gebieden in Helmond wordt toegepast. Hierdoor ontstaan meer plek voor fauna en flora en dat komt de natuur in de wijk alleen maar ten goede.

Na alle informatie was er nog een gezellig samenzijn, onder het genot van een drankje en hapje bij het immer gastvrije De Koning.

 

813 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *