Automaatje wint Meer dan Handen Vrijwilligersprijs

Het ANWB-project AutoMaatje is één van de zes winnaars van de Meer dan Handen Vrijwilligersprijzen. Het maatschappelijke vervoersnetwerk kreeg de meeste stemmen in de categorie ‘Landelijke projecten’. In Helmond, als eerste in Noord-Brabant,  wordt het project samen met KBO en LEVgroep uitgevoerd.
De prijzen worden sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan lokale en landelijke organisaties en vrijwilligers. “Iemand uit ons netwerk wees ons hierop”, vertelt innovatieconsulent Gerard van den Bos van de ANWB. “Toen dachten we: daar past AutoMaatje wel tussen.”

AutoMaatje brengt mensen bij elkaar, die anders thuiszitten. Het is gebaseerd op het principe van een deeleconomie: vrijwilligers delen hun auto met ouderen, die anders in een sociaal isolement zitten. Vanuit de betrokken gemeente wordt een coördinator aangesteld.

Nadat Welzijn Barneveld, de gemeente Barneveld en de ANWB in 2015 op lokale schaal startten met AutoMaatje, ging de ANWB een jaar geleden landelijk de boer op met het project. “Inmiddels zijn we in 30 gemeenten actief”, zegt Van den Bos.

Nadat het project voor de vrijwilligersprijs was aangemeld, ging het ANWB-netwerk ermee op de loop. “We hebben in een jaar tijd zo’n 1700 deelnemers en er zijn 375 vrijwilliger en 20 coördinatoren actief. Die zijn allemaal trots en het woord ging snel rond. We zijn prettig verbaasd hoe dat is gelopen”, aldus de innovatieconsulent.

De vrijwilligersprijs is volgens Van den Bos een landelijke erkenning voor alle vrijwilligers. Maar het helpt ook om meer landelijke bekendheid te vergaren. “Op lokaal niveau kent iedereen ons, maar landelijk nog niet. We willen dat eind 2018 in zestig gemeenten actief zijn.

De vrijwilligersprijzen zijn een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, de Vriendenloterij en adviesbureau Movisie.

1,759 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *