Bert Loerakke fotografeert Helmond West

Voor Goeikes – Helmonders in beeld legde diverse fotografen de afgelopen maanden de wijken van Helmond vast. In november worden deze foto’s gebundeld in een boek, in december zijn de beelden door het hele centrum te zien. Dit is onze wijk heeft de primeur voor de verhalen achter de serie. Deze week: Bert Loerakker in het Helmond West.

De kleuren van de wijk

“Helmond West is een van de oudste wijken van de stad. Maar van de wijk zoals hij vroeger was, is weinig overgebleven. Het is een levendige wijk vol trotse en gastvrije mensen.” Bert heeft er maanden rondgezworven. Niet op zoek naar foto’s, maar naar ontmoetingen. Voor hem was het dan ook belangrijk de mensen te laten zien zoals hij ze zag. Geen stilistische portretten, maar beelden met een sfeer die past bij het innerlijk van het model.

“Ik heb de foto van de tatoeëerder bewerkt in de structuur van zijn creaties. De vrouw in het antiekwinkeltje kreeg weer het licht uit de tijd van haar producten mee.” Het is de blik van een schilder losgelaten op de mensen in een wijk. De foto’s samen vertellen een verhaal, zorgvuldig op kleur gesorteerd. “In het wijkhuis kwam ik de 3 primaire kleuren tegen. Slechts een paar tafeltjes van elkaar verwijderd.” Dat zijn de verbanden die alleen een kunstenaar ziet.

Bert heeft sinds de voormalige cacaofabriek is afgebrand (2008) een atelier in Helmond in de Uilenburcht. “Ik dacht dat ik de wijk redelijk goed kende, maar dankzij dit project weet ik nu wel beter. Ik wilde mij eerst focussen op de inwoners voor hun huis. Tot ik er achter kwam hoe mooi en divers de bevolking hier is.” Dus focuste ik op de mensen zelf .

597 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *