Vandaag, de tweede november werd er weer het Groot Nederlands Dictee gehouden. Gezien de grote belangstelling in Nederland was dit dictee in samenwerking met de radio (NPO 1) live te beluisteren en deel te nemen.Er deden in Nederland in het totaal zevenentwintig bibliotheken mee. Twee radio verslaggevers kwamen op enkele locaties zelfs even kijken hoeveel deelnemers er waren en hoeveel Nederlanders er mee deden.

De presentatie lag in handen van de bekende radio presentator Frits Spits, het dictee werd voorgelezen door mevrouw Gerdi Verbeet (oud-voorzitter van de Tweede Kamer), tekstschrijver en taaldeskundige Wim Daniels had de tekst geschreven en wie Wim Daniels kent wist van te voren al dat er behoorlijk veel moeilijke woorden in het dictee voorkwamen. Maar ook veel woorden met punten, komma’s en verbindingsstreepjes.

Dus ook de bibliotheek in Helmond deed mee. Er waren tien deelnemers, twee mannen en acht vrouwen. De prijs voor de winnaar was Taalkalender 2019 en de andere deelnemers mochten het schrift en de pen van de NPO 1 behouden. Om precies elf uur werd op de televisie het startsein gegeven en zou duren tot één uur. Er werden tien zinnen gedicteerd. Bij het sein  ”  pennen neer  ”  was het dictee officieel afgelopen en begon de jury met het nakijken. Dat was op de televisie. In de bibliotheken mocht men zelf elkaars dictee nakijken. Elke zin werd eerst voorgelezen, daarna in stukjes gelezen en dan nog een keer helemaal. De spanning in de bibliotheek was te snijden. Vooral na de eerste twee zinnen. Het zat vol met behoorlijke en moeilijke woorden en uitdrukkingen en iedereen had er soms wel een beetje moeilijk mee. Vooral bij de vijfde zin was er enigszins een beetje roering. En terecht bleek achteraf. De zinnen werden soms iets te snel voorgelezen dus men had weinig tijd om goed na te denken over een woord. Maar na het sein ” pennen neer ” werd er opgelucht gereageerd en waren de deelnemers toch wel een beetje blij dat het afgelopen was. En na het nakijken bleek dat mevrouw Avelien Meinardi uit Stiphout had gewonnen met slechts eenendertig fouten. Andere deelnemers kwamen tot veertig, eenenvijftig en zelfs drieëntachtig fouten. De Grote winnaar op de televisie werd de heer Rien Wissen uit Breda met nul fouten. Een groot applaus volgde.

Voor de geïnteresseerden volgen er hier nog even drie zinnen uit het dictee. Zin 1: Daarenboven hebben we een kolossale bijdrage geleverd aan het Nederlandse vocabulaire’, brieste hij voort.

Zin twee: Daarbovenop heb je tientallen boerenzegswijzen, waaronder  ‘op z’n janboerenfluitjes’  in de betekenis ‘langzaamaan,rustig aan’ en ‘de boer zijn hemd’ voor het vel op gekookte melk, dat sommige warmemelkdrinkers zo fraai over de balustrade van hun melkmok weten te draperen.

Zin 3: Velen wijzen heden ten dage naar de boeren als degenen door wie de biodiversiteit teloor gaat en ook als de ultieme stankverspreiders, terwijl er geen punt wordt gemaakt van dreumesen die ongegeneerd hun wegwerpluiers volpoepen, noch van notoire schetenlaters en evenmin van de goedgekapte jongeren en bejaarden met hun verstikkende eau-de-colognegeur.

Zo, dat zijn nog eens zinnen waar je wel even bij moet nadenken, of heb ik het mis? Ik denk dat ik volgend jaar maar eens mee ga doen. Dan leer ik eens wat woorden die ik nooit gebruik…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

278 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *