Burendag organiseren: zo gaat dat in z’n werk

We hebben in Nederland al enkele jaren een nieuwe feestdag. Niet een officiële feestdag, want men krijgt er geen vrij voor, maar wel een bijzonder gezellige dag: de burendag. Sinds enkele jaren wordt de burendag dan ook steeds meer gevierd. Hierbij organiseren buurten in heel Nederland allerlei activiteiten om de onderlinge band te verstevigen. Waarbij buren op een leuke manier met elkaar in contact komen.

Hoe is de burendag ontstaan?
Burendag is oorspronkelijk in 2006 ontstaan als een reclamecampagne van het koffiemerk Douwe Egberts. Het doel van de reclamecampagne was ‘overal waar koffie is, is gezelligheid’. Sinds 2008 is ook het Oranjefonds een van de initiatiefnemers van burendag. Het Oranjefonds heeft als doel om ondanks verschillen in de samenleving, toch te kijken naar wat ons Nederlanders verbindt. Het is daarom niet geheel onlogisch dat het Oranjefonds in het initiatief burendag is gestapt. Sindsdien wordt burendag elke vierde zaterdag van september gevierd.

Hoe populair is burendag in Nederland?
Burendag wordt ieder jaar steeds populairder. Vooral nu steeds minder mensen naar elkaar als buren omkijken, wordt toch de behoefte gevoeld aan meer saamhorigheid in de buurt. Douwe Egberts heeft aan het begin van haar reclamecampagne in 2006 een uitgebreid onderzoek gepubliceerd over hoe Nederlanders denken over het organiseren van activiteiten met de buurt. De uitkomsten waren verrassend. Ruim 92 procent van de ondervraagden dacht dat het organiseren van buurtactiviteiten goed zou zijn voor de onderlinge band. En ruim 77 procent van de ondervraagden vond dat de buurten waar gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd het meest gezelligst zijn. Maar waarom zou er dan burendag georganiseerd moeten worden? Omdat uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de Nederlanders nog nooit iets met de buren heeft georganiseerd. Burendag is dus een welkome aanvulling om dit te stimuleren.

Ook een burendag organiseren?
Douwe Egberts en het Oranjefonds hebben een speciale website gecreëerd voor burendag. Op deze website kunnen de buren elkaar uitnodigen om samen burendag te organiseren en met elkaar overleggen welke activiteiten er gedaan kunnen worden. Op de persoonlijke burenkaart krijgt men een overzicht welke buren er allemaal meedoen. Vervolgens wordt de buurt aangemeld op de website van burendag. In de beginjaren werd er aan de deelnemende buurten een subsidie van € 350,- vanuit het Oranjefonds verstrekt, maar deze is inmiddels afgeschaft. Wel zijn er diverse gemeenten die hier subsidie voor verstrekken. Vorig jaar werd er in verschillende buurten burendag gevierd.

Wat kan georganiseerd worden op een burendag?
Er zijn vele mogelijkheden voor een burendag, dat is het leuke eraan. Uiteraard moet er gehouden worden aan de lokale richtlijnen, maar veel gemeenten zijn bereid om bijvoorbeeld een straat af te sluiten voor de activiteiten. Daarbij kan gedacht worden aan een barbecue of een springkussen voor de kinderen. Denk er daarbij wel altijd aan dat activiteiten geen overlast geven of schade kunnen veroorzaken. Het risico op schade aan buurtauto’s bijvoorbeeld is altijd aanwezig, dus zorg ervoor dat deze uit de straat met de activiteit zijn. Met de goedkoopste autoverzekering (WA-verzekering) zijn autobezitters alleen gedekt voor schade die zij bij anderen veroorzaken. Per ongeluk ontstane schade door anderen, of bijvoorbeeld vandalisme, valt daar niet onder. Hou dus ook rekening met dit soort voorbereidingen; anders kan de burendag nogal in de soep lopen.

699 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *