De geschiedenis van de Helmonder

Ruim 40 jaar woonde Helmonder Bert van Oosterhout in zijn huisje ‘Bij de populieren’. Daar overleed zijn moeder en verzorgde hij zijn vader tot het eind. Het was dan ook met groot verdriet dat hij 7 jaar geleden zijn geliefde huisje moest verlaten. Ouderdom bracht hem naar het verzorgingstehuis.

Fotografe Tahné Kleijn nam hem nog 1 keer mee naar zijn huisje. Voor de open haard die hij als jonge knul zelf heeft gebouwd vertelde hij over vroeger. Met een lach en met een traan. Bertje was thuis. De uiteindelijke foto is een verslag van een ontmoeting.

De pure ontmoeting met Bertje gaf Tahné de inspiratie om een volledige serie te maken. Voor het project ‘Goeikes – Helmonders in beeld’ gaat zij dan ook het centrum van Helmond in om meer ouderen terug te brengen naar een locatie die een grote rol in hun leven heeft gespeeld. Het is een ode aan de Helmonders die onze stad hebben opgebouwd.

Helmond is een stad met geschiedenis. 171 jaar geleden begon de Vlisco met haar stoffen, Lavans wast al bijna 90 jaar bedrijfskleding en ook hotel St. Lambert is meer dan een eeuw oud. Tahné gaat opzoek naar verhalen in deze gebouwen en brengt de vroegere bewoners, klanten of medewerkers nog een keer terug.

De fotoserie is onderdeel van ‘Goeikes – Helmonders in beeld’. De foto’s zullen te zien zijn in een boek en expositie over en voor de stad. Hiermee is zij 1 van de 13 fotografen van het project. Stuk voor stuk trekken zij een eigen wijk in. Allemaal met een eigen visie, stijl en invalshoek.

 

1,814 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Dit bericht heeft 1 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *