De kop van de Helmondse markt: uit de rubriek ‘Zo waar ut vruuger’

diow-zwuv-headerVoor het cultuurhistorische erfgoed van Helmond bestaat steeds meer belangstelling. Toch dreigt veel cultuurgoed in de vorm van gebruiken, taal, gebouwen of historische voorwerpen, verloren te gaan. ‘Heemkundekring Helmont’ tracht dit erfgoed te bewaken en te bewaren voor de toekomst, zodat het ook voor latere generaties in stand gehouden wordt. Heemkundekring Helmont hoopt met de rubriek “Zo waar ut vruuger” niet alleen de belangstelling voor het erfgoed te bevorderen, maar ook het heemwerk extra onder de aandacht te brengen.
Afbeelding boven: De kop van de Markt in 1740, met in het midden de Lambertuskerk en het poortje dat toegang gaf tot de begraafplaats. Links bij de huifkar ligt de Ameidestraat. Midden op de markt staat de Klokkenput, de oudste put van de stad.

Nagenoeg op de hoek van de Markt en de Veestraat stond ooit ‘Logement Het hof Van Holland’ van Daniël Compter. Het werd ook wel ‘Hotel Compter’ genoemd en speelde een belangrijke rol in de Helmondse postgeschiedenis. Het pand stond op de inspringende hoek die door stadsomroeper Jan de Belleman werd gebruikt om kennisgevingen van het stadsbestuur af te kondigen. Omdat bij de onlangs gepleegde nieuwbouw de bebouwing verder naar voren gekomen is, is deze kenmerkende hoek verdwenen. Naast Compter stond het Schaapje van Jacob Spoorenberg. Van deze omgeving zijn nog wel enige foto’s bewaard gebleven, maar die zijn gemaakt na de brand die in 1863 woedde. Daarbij werden zowel Hotel Compter als de belendende percelen in de as gelegd. Met het vuur is het oorspronkelijke beeld van de toenmalige bebouwing verloren gegaan. Toch blijkt er een afbeelding van het logement bewaard te zijn gebleven. In het archief van de parochie Heilige Lambertus zit een nota uit 1852, voor de verblijfskosten in het logement van een knecht van de pastoor. Als beeldmerk op zijn facturen gebruikte Daniël Compter een afbeelding van zijn bedrijfspand. Het is opvallend dat het daarop afgebeelde poortje, dat waarschijnlijk toegang gaf tot de achterliggende stallen, kennelijk niet door de brand getroffen is, omdat het ook op de nog bestaande foto’s te zien is.

zwuv01-diow-CompterVanaf 1808 was in de herberg het eerste Helmondse postkantoor gevestigd. Door bode Jan Weijers werden de poststukken met paard en wagen aangevoerd. Dagelijks, behalve op zondag, kwam Jan luid trompetterend de stad binnenrijden om de post bij Compter te lossen en de paarden uit te spannen. Dat er bij het logement paarden gestald konden worden, maakt de factuur duidelijk. Het is wel opvallend dat de verzorging van een paard veel duurder was dan het verblijf van zijn berijder.

Reageren op dit verhaal? Schrijf deze op het invulformulier wat helemaal onderaan op deze pagina staat. Zo kunnen ook de mensen die geen facebook hebben toch uw reactie lezen!

Hans Vogels, Heemkundekring Helmont.

1,891 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *