De Korenbeurs: uit de rubriek ‘Zo waar ut vruuger’

zo-waar-ut-vruuger-banner-diow-mc
Helmont:
De Korenbeurs was vroeger een achtenswaardige horecagelegenheid op de kop van de Markt. Het etablissement mag niet verward worden met ‘Herberg de Korenbeurs’, die in de negentiende eeuw aan de westelijke zijde van de Markt stond. Ook dat was een chic gebouw. Een brede trap leidde vanuit een statige vestibule naar een club waar concerten werden gegeven. Het lijkt plausibel dat de naam werd ontleend aan een vroegere beurs voor de graanhandel. Die hypothese ligt voor de hand omdat Helmond sinds 1376 marktrechten heeft.

De onderhavige Korenbeurs sierde ooit de saillante hoek van de Markt en de Ameidestaat, maar dat is niet altijd het geval geweest. (Foto boven) Het werd pas een hoekpand nadat twee aanpalende winkels waren afgebroken. Die moesten wijken om van de zuidelijke wand van de Ameidestraat een levendige winkelgalerij te maken. Het gebouw waarin De Korenbeurs was gevestigd, bestond oudtijds uit twee vijftiende eeuwse panden. Onder het gebouw bevond zich een middeleeuws keldergewelf.
Een tekening uit 1738 van Jan de Beijer geeft een mooi beeld van de twee huizen. Beiden lijken een opbouw van anderhalve laag te hebben gehad, waarbij de verdiepingen in de kap zijn ondergebracht. Het rechter huis had een stenen trapgevel. zo-waar-ut-vruuger-kop-markt-via-diowRond 1800 werden ze samengevoegd tot één complex, daarbij zijn geen historische restanten bewaard gebleven. Uit de kadastrale kaart van 1811-1832, waarop het pand gecombineerd is weergegeven, blijkt dat op het achterliggende erf een vrijstaand schuurtje stond. Op dit erf was ook de toegang naar de keldergewelven.
In 1849 werd het huis gekocht door burgemeester en brouwer Frans Timmermans, zijn zoon verkocht het nadien aan logementhouder Jan Tielen. Na diens overlijden werd het pand door zijn weduwe in Art Nouveau of Jugendstil omgebouwd. Ze noemde het ‘Café de Oude Korenbeurs’, refererend aan de eerdere ‘Herberg de Korenbeurs’. In de nieuwe lokaliteit was Sociëteit Burgerlust gehuisvest en ook stadsharmonie Phileutonia had hier haar clublokaal.
In 1937 diende Petrus van Hoof bij de gemeente een plan in om van de Korenbeurs een winkelpand te maken. Met de vertimmering ging de uitstraling van het pand verloren. zo-waar-ut-vruuger-korenbeurs-via-diow-krantIn de voorgevel werd een winkelpui aangebracht. Het geheel werd symmetrisch van opzet, verhoogd met twee verdiepingen en voorzien van gestuukt gevelwerk. Ook werden interne verbouwingen uitgevoerd. Lange tijd was er de damesmodezaak Van Hoof gevestigd, later van Hoof Mommers. Nadien werd het betrokken door de firma Coenen Tafelcultuur. In 2012 werd het pand en de onderliggende historische middeleeuwse kelders gesloopt. Die misstap is genoegzaam bekend.
Reageren op dit verhaal? Schrijf deze op het invulformulier wat helemaal onderaan op deze pagina staat. Zo kunnen ook de mensen die geen facebook hebben toch uw reactie lezen!

Hans Vogels Heemkundekring Helmont
Foto´s en Illustraties Heemkundekring Helmont

Voor het cultuurhistorische erfgoed van Helmond bestaat steeds meer belangstelling. Toch dreigt veel cultuurgoed in de vorm van gebruiken, taal, gebouwen of historische voorwerpen, verloren te gaan. ‘Heemkundekring Helmont’ tracht dit erfgoed te bewaken en te bewaren voor de toekomst, zodat het ook voor latere generaties in stand gehouden wordt. Heemkundekring Helmont hoopt met de rubriek “Zo waar ut vruuger” niet alleen de belangstelling voor het erfgoed te bevorderen, maar ook het heemwerk extra onder de aandacht te brengen.

Zie meer uit deze rubriek en klik op de banner ▼

zo-waar-ut-vruuger-banner-diow-mc


 

 

 

1,043 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *