In de zesde aflevering van Ditisonzewijk-Natuur kijken we bij de jonge meerkoetjes en jonge zwaantjes in Suytkade. Vervolgens hebben we voor u opnames van vlinders, insecten en ganzen in Ganzenwinkel (park achter Houtsdonk) en Het Goor. Zoals gebruikelijk sluiten we af met een verslag van de publiekswandeling van de IVN, dit maal in de Bakelse Beemden.

De Bakelse Beemden en de Bakelse Aa

Beemden staan voor graslanden. Op het moment dat de IVN de publiekswandeling organiseerde, stond het gras volop in bloei. De gidsen vertellen over de Bakelse Aa, wat van oorsprong een meanderende (slingerende) beek was. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd de beek rechtgetrokken en verdiept met als doel het water sneller af te kunnen voeren. Dit moest ervoor zorgen dat er minder wateroverlast was in de gebieden stroomopwaarts. Voor de lagergelegen gebieden leverde deze situatie juist meer problemen op. Daarnaast ging er veel leefgebied voor de planten en bomen verloren, omdat deze op de steile oevers minder makkelijk konden groeien. Voor dieren werd het onmogelijk om de oevers op te klimmen. In 2015 is de de Bakelse Aa weer in de oorspronkelijke, slingerende staat teruggebracht. Verder zijn er poelen aangelegd voor kikkers, padden en salamanders. Zij kunnen zich in de poelen voortplanten.

In het gebied komen vele grassoorten voor en zo’m 265 soorten planten. De plantenwerkgroep van de IVN, die sinds een jaar of drie bestaat, bekijkt dit regelmatig. De gele maskerbloem werd drie jaar geleden maar 3 keer gezien, het jaar daarna honderden keren, en nu zijn het er duizenden.

Ratelpopulier 

Onderweg vertelt IVN natuurgids Fried van Rijt een verhaal over de ratelpopulier. In het Amerikaanse Utah staat een kolonie ratelpopulieren met één wortelstel van 80.000 jaar oud. De populier behoort tot de wilgenfamilie waarin de wilgenrups voorkomt die twee tot viermaal kan overwinteren. Bladeren van deze boom hangen nooit stil. Verliefde kerels maakten van populiertwijgen een kroon. Naast de bruidssuite van hotels zou het rustgevende bladgeluid van de ratelpopulier het bruidspaar goed doen. Het trillen van de bladeren wordt wel eens vergeleken met het ratelen van vrouwen (vandaar de naam van deze populier).

Mammoetbomen

In het bos van de Bakelse Beemden staan enkele Mammoetbomen. In Nederland worden ze niet zo hoog als hun exemplaren in Californië. Daar worden ze 115 meter hoog. Hier worden ze maximaal 83 meter. Beide IVN gidsen hadden voor de deelnemers een pakketje samengesteld om zelf een mammoetboom te kweken met verzamelde zaden in de schubben van de kegels. Een leuk aandenken aan deze wandeling.

Komende wandelingen

De volgende wandeling is de zonnewendewandeling. Deze wandeling is op zondag 17 juni van 04:00 tot 06.00 uur (let op: ’s nachts) op de Strabrechtse Heide. Samen met de IVN-gidsen kun je op deze vroege ochtend op stap. Ze verzamelen om 04.00 uur bij ‘Picknick Lierop’ aan de Starvenweg in Lierop. De tocht is ongeveer 4 km. Deelname is gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig.

De eerstvolgende reguliere publiekswandeling is op zondag 1 juli om 14.00 uur bij natuurgebied Varenschut (Stipdonk). In de vorige uitzending van Ditisonzewijk Natuur hebben we hier ook aandacht aan gegeven, inclusief een uitgebreid artikel op onze website.

Veel kijkplezier.

1,676 totaal aantal vertoningen, 5 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *