Eerste Nationale Bijentelling op 21 en 22 april, ook in Helmond

In het weekend van 21 en 22 april vindt de eerste Nationale Bijentelling plaats. Ook in Helmond doen we hier aan mee. Iedereen kan mee doen aan dit landelijk onderzoek door in de tuin een half uur lang bijen te tellen. Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de bijenpopulatie in Helmond. Het onderzoek is nodig omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. In Helmond zijn er afgelopen jaar 31 soorten waargenomen.

Wilde bijen zijn zeer belangrijk voor onze voedselvoorziening. Bijna 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Er is dan ook behoefte aan veel mensen die komend weekend een half uur willen meehelpen met het tellen van bijen en hommels.

Meedoen met de telling

Meedoen aan de Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Inschrijven kan via de website www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. Om de soorten bijen te herkennen staan er op deze website hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart, een instructievideo en een uitgebreid bijengidsje. Op deze website kunnen ook de resultaten van de telling ingevoerd worden en kan men op de hoogte blijven van de resultaten.

Helmond als Bijvriendelijke gemeente

Gemeente Helmond is dit jaar uitgeroepen tot ‘Bij-vriendelijke gemeente’. De gemeente krijgt deze titel voor de maatregelen die zij neemt ten gunste van de bijenpopulatie. Denk aan het anders maaien van bermen en het aanplanten van bijvriendelijke bomen en planten. De gemeente hoopt met de maatregelen dat er meer soorten bijen aangetrokken worden. Met de uitkomsten van het onderzoek kan de gemeente nog beter wijzigingen aanbrengen in bijvoorbeeld het maaibeleid en de keuze van de juiste bomen en planten, zodat dit nog beter is toegespitst op de soorten bijen die in Helmond aanwezig zijn.  Door deze aanpassingen creëert de gemeente een beter leefmilieu voor de bijen, zodat de bijen minder kwetsbaar worden.

Jaarlijks terugkerend onderzoek
Met de Nationale Bijentelling start Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek uitgevoerd door inwoners, waarmee wetenschappers inzicht krijgen in bijenpopulaties op verschillende plekken in Nederland. Behalve in kaart brengen hoe het gesteld is met bijen, kunnen mensen ook direct in actie komen voor de wilde bij. Dit kan door het plaatsen van een bijenhotel of door meer bijvriendelijke bloemen te planten in de tuin of op het balkon.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

1,768 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Dit bericht heeft 1 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *