Garage 2020 Brabant van start: werken aan slimme ideeën en nieuw perspectief voor jeugdhulp

Landelijk initiatief Garage2020 start in Brabant voor een radicale innovatie van de jeugdhulp

Eindhoven, 12 december 2018
Op 12 december komen Aloysiusstichting, Combinatie Jeugdzorg, Fontys Hogeschool, GGZ Oost-Brabant, Idris-Amarant, LEV-groep, Sterk Huis en Regio Zuidoost-Brabant 21voordejeugd (namens de gemeenten) samen voor de kick-off bijeenkomst van Garage2020-Brabant. Garage2020 is een succesvolle landelijke beweging en kent al soortgelijke initiatieven in Amsterdam, Twente, Leiden, Rotterdam en nu dus ook in Brabant. Vanuit de belevingswereld van ouders, jongeren en kinderen ontwikkelt Garage2020 slimme oplossingen voor vraagstukken op het gebied van opvoeden en opgroeien. Deze slimme oplossingen hebben als doel bij te dragen aan een kansrijk(er) leven voor kinderen en hun gezinnen.

 

Interpretatie, creatie, accelaratie
Het concept ‘Garage2020’ is een onafhankelijke werkplaats waar mensen vanuit diverse achtergronden en van verschillende sectoren, met uiteenlopende kennis, kunde en vaardigheden, in een open dialoog werken aan de vraagstelling hoe een kansrijk leven mogelijk te maken voor kinderen. Dit doen zij onder meer door radicaal nieuwe oplossingen te creëren. De concepten Acceleratie, Interpretatie en Creatie vormen de kern van het initiatief.

  • Accelaratie: Garage2020 biedt start-ups de mogelijkheid tot scale-up: een groeiplek in het sociaal domein. Dit gebeurt door ondernemers op verschillende manieren te ondersteunen.
  • Interpretatie: Garage2020 geeft organisaties een ander perspectief op bestaande vraagstukken. Dit gebeurt door huidige complexe problemen in bestaande teams opnieuw te interpreteren.
  • Creatie: Vanuit het principe ‘practice what you preach’ creëert Garage2020 zelf ook nieuwe programma’s, producten, concepten en ideeën. Dat doet men door zich iedere zes maanden in twee zeer complexe maatschappelijke vraagstukken vast te bijten.

 

Regionale identiteit
“Een deel van het succes van deze garages is het meenemen van de unieke identiteit en potentie van de lokale werkplaatsen. Bij de opzet van Garage2020-Brabant zal daarom zeer zeker ook de regionale identiteit van de provincie in ogenschouw worden genomen”, licht Anne Landstra, kwartiermaker voor Garage2020-Brabant toe. “Historisch gezien is de regio Zuidoost-Brabant uitgegroeid tot een hecht ecosysteem waarin innovatie, techniek en design de drijvende krachten zijn. Ten grondslag aan de activiteit in de regio ligt de ‘Triple Helix’-samenwerking. In Garage2020-Brabant gaan we de kernwaarden van de regio (techniek, design en de triple-helix samenwerking) nu toepassen in de jeugdzorg.”

De komende zes maanden worden gebruikt om Garage2020-Brabant op te starten met als locatie Microlab in Eindhoven. Aan het einde van de opstartfase worden er drie Minimum Viable Products (MVP) opgeleverd. Een MVP kan een idee, concept, methode of soms een uitgewerkt product zijn. Deze MVP’s worden ontwikkeld in samenwerking met de partners. Na deze zes maanden hoopt  Garage2020-Brabant door te gaan als broedplaats van sociale innovatie in het jeugddomein.

Op de foto van links naar rechts:

Kick-off Garage2020-Brabant met Aloysiusstichting, Combinatie Jeugdzorg, Fontys Hogeschool, GGZ Oost-Brabant, Idris-Amarant, LEV-groep, Sterk Huis en Regio Zuidoost-Brabant 21voordejeugd (namens de gemeenten)

2,393 totaal aantal vertoningen, 6 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *