Gemeente Helmond start samen met KPN met proef:

Technische hulpmiddelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Technische hulpmiddelen kunnen het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers een stuk aangenamer maken. Maar dan moeten die hulpmiddelen wel beschikbaar zijn en toegepast worden. We weten nog te weinig van de effecten van de hulpmiddelen, waardoor financiering lastig is. Maar de effecten kunnen pas duidelijk in beeld gebracht worden als er voldoende huizen uitgerust worden met de nieuwe technieken. De gemeente Helmond wil nu samen met KPN op dit punt een doorbraak forceren door middel van een proef.

Dementie is een sluipende, niet te genezen ziekte met een grote impact voor zowel de patiënt als zijn directe omgeving. Het aantal mensen met dementie neemt naar verwachting de komende jaren fors toe. Ook in Helmond. Mensen met dementie blijven steeds vaker langer thuis wonen. 60% van alle hulp wordt verleend door mantelzorgers, vooral familieleden. Een deel van de thuiswonende dementen is alleenstaand, wat (de organisatie van) hulpverlening bemoeilijkt.

Om voorbereid te zijn op hulpvragen van een groeiende groep inwoners met dementie en mantelzorgers, gaat de gemeente samen met KPN nu al een proef doen om te kijken of en hoe mensen met technische middelen geholpen kunnen worden. Zodat inwoners met dementie langer thuis kunnen blijven wonen en mantelzorgers ontlast worden.

Waar hebben we het nu over?

Technisch kan er al heel veel. De proef richt zicht vooral op het aanbrengen van sensoren in de woningen en aan huishoudelijke apparaten, waarmee het gedrag van dementerende patiënten op afstand in de gaten gehouden kan worden. Mantelzorgers kunnen dan bij gevaar eerder ingrijpen en daarnaast wordt duidelijk of het gedrag van de mensen met dementie verandert. Op basis daarvan kan tijdig voor andere begeleiding of zorg gekozen worden. Met deze technische hulpmiddelen worden mantelzorgers ondersteund, kunnen mensen met dementie langer zelfstandig blijven wonen en kunnen ze meer zelf oplossen. Bijkomend voordeel is dat de zorgkosten op die manier wellicht omlaag kunnen.

Samen met KPN

KPN en partners brengen de technologie aan. Zorgboog en Savant benaderen mogelijke gebruikers. Het is de bedoeling dat in oktober bij de eerste 20 mensen de techniek geïnstalleerd wordt. Voor april 2018 zullen de woningen van nog eens 170 mensen uitgerust worden met deze technische snufjes. In deze periode wordt een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de effecten en ervaringen van gebruikers. Wellicht wordt dan duidelijk dat de techniek als het ware zichzelf kan terugverdienen door (op den duur) lagere zorgkosten en een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hopelijk zal deze proef er uiteindelijk toe leiden, dat de inwoners van Helmond profiteren van de technische vernieuwingen in de zorg in en om het eigen huis.

Sociaal Innovatief Fonds

Het project wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit het Sociaal Innovatief Fonds.

1,778 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *