Gerard van Hal fotografeert Mierlo-Hout

Voor Goeikes – Helmonders in beeld legde diverse fotografen de afgelopen maanden de wijken van Helmond vast. In november worden deze foto’s gebundeld in een boek, in december zijn de beelden door het hele centrum te zien. Dit is onze wijk heeft de primeur voor de verhalen achter de serie. Deze week: Gerard van Hal in Mierlo-Hout.

 

Een groot dorp in het klein

“Ik ben Helmonder door begeerte.” Gerard, geboren in Rijsoord, heeft er zelf voor gekozen om in de stad te komen wonen die hij omschrijft als een groot dorp. “Je hebt hier de voorzieningen van een kleine stad, maar de gemoedelijkheid en cultuur van een dorp. Dat vind ik het mooie van Helmond.” Volgens de fotograaf zie je dat extra goed in de voormalige dorpen als Stiphout, Brouwhuis en Mierlo-Hout. Die laatste wijk heeft hij gekozen. “Mierlo-Hout is dan weer een kleine variant van Helmond. De dorps-cultuur is daar echt behouden gebleven.” 

Voor Gerard waren 2 elementen van belang bij het kiezen van zijn onderwerp. “Ik zocht een overzichtelijk tijdsframe en een gebeurtenis die het gemeenschapsgevoel laat zien. Carnaval past daar goed bij. Doordat je er een relatief korte periode vol voor gaat, kan je echt dichtbij mensen komen.” Dat is terug te zien in zijn documentaire serie over het volkse feest.

De Houtse Kluppels waren vanaf dag één enthousiast. “Ik werd ontzettend gastvrij ontvangen. Maar de mooiste dag was tijdens de optocht. Ik ben de hele dag met prins Marcel d’n Uurste op pad geweest. Dan leer je een mens echt kennen. En dat is waar fotografie voor mij om draait.” 

819 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *