Gevolgen klimaatverandering voor Helmond in kaart gebracht

In de nabije toekomst krijgt Helmond vaker te maken met water op straat als gevolg van hevige regenbuien. Ook komen er meer hittegolven voor zoals afgelopen zomer. Met name de temperatuur in gebieden met veel verharding, zoals het centrum en de bedrijventerreinen, stijgt dan fors en zorgt voor hittestress. De extreme hitte geeft ook droogte. Dat maakt de koelste plekken in de stad met veel groen en bomen, kwetsbaar. Dit zijn een aantal conclusies uit de klimaatstresstest die gemeente Helmond in 2019 liet uitvoeren.

 Adviesbureau Arcadis heeft onderzocht wat de gevolgen van klimaatverandering in Helmond en de andere Peelgemeenten zijn. Hiervoor is een zogenaamde ‘klimaatstresstest’ gedaan. In de test is de ‘stress’ van extreem weer nagebootst met behulp van rekenmodellen, satellietbeelden en andere gegevens. Zo is onderzocht welke zwakke plekken in de stad een rol spelen bij het ontstaan van hittestress, droogte, wateroverlast en overstroming. Aanleiding voor het onderzoek is de klimaatverandering en de opgave voor alle gemeenten om in 2050 klimaatbestendig te zijn.

Groene, gezonde leefomgeving

“Dat het klimaat verandert, merken we ook in Helmond”, licht wethouder Erik de Vries (Stedelijk Beheer, Natuur en Water), toe. “Denk maar aan de enorme hittegolf van de vorige zomer en de droogte van de afgelopen twee zomers. Maar ook aan de hoosbuien van een paar jaar geleden waarbij tunnels en kelders onderliepen. In de komende jaren neemt de kans op hitte, droogte en wateroverlast alleen maar toe. En daarmee ook de risico’s voor onze leefomgeving, gezondheid en economische schade. Het is dus belangrijk om onze stad weerbaar te maken tegen het veranderende klimaat.”
Gemeente Helmond zet daarbij ook in op de ambitie uit het coalitieakkoord om te werken aan een prettige leefomgeving met veel aandacht voor groen.

Conclusies stresstesten

De stresstest geeft inzicht in de gevolgen van extreem weer. Wat kunnen we in Helmond verwachten? Water op straat zal vaker voor komen. Enerzijds omdat er meer water in een kortere periode valt, anderzijds omdat we in Helmond veel verharding hebben. De spoortunnels zijn een knelpunt bij forse buien. Ook kan in sommige situaties het water binnenlopen in huizen. De beken in Helmond kunnen buiten hun oevers treden, maar de laatste jaren is hiervoor al ruimte gecreëerd waardoor er bergingscapaciteit is bij hoogwater.

Als het gaat om hitte gaan we van gemiddeld 7 naar meer dan 18 dagen van 30◦C en hoger. Ook het aantal tropische nachten boven de 20◦C, stijgt. De hitte zorgt met name in het centrum én op alle bedrijventerreinen in Helmond voor hittestress. De extreme hitte geeft ook droogte, waardoor de koelste plekken in de stad met groen en bomen, kwetsbaar zijn.
Het volledige rapport is te lezen via: www.allelichtenopgroen.nl/klimaatbestendig

Klimaatdialogen met de stad

De weg naar een klimaatbestendig en groen Helmond is een gezamenlijke opgave. De gemeente organiseert de komende weken een aantal klimaatdialogen. Wethouder De Vries: “We willen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties de gevolgen van klimaatverandering bespreken. Vinden we het bijvoorbeeld acceptabel dat een bepaalde weg een paar dagen onder water staat? En zo niet, hoe lossen we dat dan op? En wat kunnen we doen om de hoge temperaturen in het centrum te temperen?” De maatregelen en ideeën die naar voren komen tijdens de klimaatdialogen, werkt de gemeente uit in actiepunten voor een uitvoeringagenda.


Meer-Ditisonzewijk-Helmond-digitaal-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:
Tip de redactie ✔️
Ditisonzewijk ism Omroep Helmond 
Heb je een nieuws of agenda-item, leuke foto’s, video’s over Helmond en wil je het delen,
stuur ze dan in naar onze redactie!! Zo weten we wat er leeft en speelt in uw wijk!!
☎️ Telefoon: 088 166 67 00
 👉Of stuur ons een bericht via onze Facebookpagina in Uw wijk, Instagram of Twitter
Website:    www.ditisonzewijk.nl
E.mail:       info@ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
#Agenda #Helmond #Cultuur #Kunst #Calamiteiten #Evenementen #Zakelijk.
De meest complete uitagenda van Helmond, activiteiten en evenementen in Helmond, zoals concerten, festivals en voorstellingen. Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s en DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk? Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

166 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. L Reply

    De stresstest geeft inzicht in de gevolgen van extreem weer. Wat kunnen we in Helmond verwachten? Water op straat zal vaker voor komen. Enerzijds omdat er meer water in een kortere periode valt, anderzijds omdat we in Helmond veel verharding hebben. De spoortunnels zijn een knelpunt bij for echt,????paar jaar geleden neer gelegd/ gebouwd, expres?? Of geen hersens gehad, werkelijk, houdt toch op met dit soort randdebiele propaganda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *