Giftige stof PFOA gevonden in recreatieplas Berkendonk in Helmond

HELMOND – In recreatieplas Berkendonk in Helmond is tijdens metingen door het waterschap de giftige en mogelijk kankerverwekkende stof PFOA aangetroffen. PFOA staat bekend als de gevaarlijkere voorloper van GenX. De stof werd in mei gevonden bij vervolgonderzoek naar het Helmondse bedrijf Custom Powders dat GenX en PFOA verwerkte voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours.

De concentratie PFOA in de zwemplas ligt boven de landelijke advieswaarden. Zwemmen blijft toegestaan, maar gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor gezondheidsrisico’s bij langdurige blootstelling. Het waterschap Aa en Maas zal de komende tijd vaker metingen verrichten om de situatie in de gaten te houden. Dit gebeurt in opdracht van de provincie.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft eerder geconstateerd dat het nauwelijks afbreekbare GenX en PFOA via afvalstromen van Chemours en Custom Powders in lucht, water en grond zijn terechtgekomen. Custom Powders stopte begin dit jaar met de verwerking van GenX en Chemours zei donderdag de lozing van water met GenX met 85 procent te hebben verminderd.

Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt


UPDATE: Zwemmen kan volgens gezondheidsinstituut RIVM het nog gewoon elke dag op Berkendonk. De hoeveelheid PFOA die werd aangetroffen in Berkendonk is niet gevaarlijk!Bron: 112nieuwsonline


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

3,674 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *