Helmond pakt eikenprocessierupsen flink aan

Ook dit jaar verwacht de gemeente Helmond weer veel overlast van de eikenprocessierups. De bestrijding wordt daarom aangepast in de geest van, voorkomen is beter dan genezen. Preventief dus.

De plaag van de jeuk veroorzakende eikenprocessierupsen was in 2018 en 2019 al groter dan in de jaren daarvoor. Sinds de invoering van de preventieve bestrijding is in Helmond steeds in één ronde een biologisch bestrijdingsmiddel gespoten op ongeveer een derde van de eikenbomen in de stad. Jaarlijks werd gekeken waar de rupsen zitten. Bij veel overlast werd die plek toegevoegd in de spuitronde. Als er enkele jaren geen last was, werd deze locatie geschrapt.

Bijna alle eikenbomen

In 2018 is voor het eerst geconstateerd dat de eitjes in twee fases uitkwamen. Daarom werd vorig jaar twee keer preventief gespoten, met een onderbreking van tien dagen. Dat heeft niet genoeg geholpen. Dit jaar wordt één keer preventief gespoten en het aantal locaties wordt maar liefst verhoogd naar 80 tot 90 procent van alle eikenbomen in de stad.

Biodiversiteit

De gemeente spuit bij voorkeur ’s nachts, omdat er dan minder mensen op straat zijn en omdat er dan vaak minder wind is. Omdat het nu om meer plekken gaat, zal het waarschijnlijk ook overdag moeten. Het spuitmiddel is weliswaar biologisch, maar het doodt wel álle soorten rupsen die het bespoten eikenblad eten. Ook de soorten die geen overlast veroorzaken. De gemeente gaat bekijken wat het verschil is tussen de eiken die al jaren gespoten worden en de bomen die nog niet eerder gespoten zijn. De meting wordt in de zomer herhaald om te zien of en hoe de biodiversiteit zich herstelt. Drie teams gaan op pad om de rupsen en nesten te verwijderen. Dat is een meer dan vorig jaar en drie keer zoveel als de jaren ervoor.

Voorlichting

Dit jaar wordt extra veel voorlichting gegeven over de manier waarop de gemeente de rupsen bestrijdt. Maar ook over dingen die de mensen zelf kunnen doen. Verder worden klachten beter afgehandeld.

Vogels

De komende jaren wil de gemeente meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups lokken. Uit onderzoek blijkt dat het helpt op langere termijn. Begin 2019 kregen melders van de rupsen een gratis vogelhuisje en dat kan dit jaar weer. Senzer maakt 500 huisjes voor de pimpelmees en de koolmees. Daarnaast werden in november 1000 zakjes bloembollen uitgedeeld voor bloemen die aantrekkelijk zijn voor natuurlijke vijanden van de jonge eikenprocessierupsen. Tenslotte is een Heel Helmond Bloeit-project in voorbereiding. Op initiatief van het IVN worden de bermen van (fiets) Rondje Helmond ingezaaid met bloemen waar vogels gek op zijn. In de hoop dat ze zich dan ook tegoed doen aan de rupsen.

82 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *