“Helmond – De Peel, dat maakt het verschil.” Met deze woorden opende burgemeester Elly Blanksma van Helmond de ontdekkingsroute in het kader van Hightech Helmond – De Peel.

Op 9 juni 2018 konden mensen de wereld van Hightech Helmond- de Peel beleven op twee locaties: bij VDL Industrial Modules en bij de Automotive Campus, beiden in Helmond. Op deze dag waren ruim 50  technologische bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio vertegenwoordigd.

Locatie VDL Industrial Modules

Op de locatie VDL konden de mensen o.a. zelf een robot besturen (“basketballen”), snoepgoed verpakken, in een hydraulische escaperoom gaan, je handdruk meten, zitten in een zelfrijdend treintje, een logo spuiten, 3D printen, een metalen vliegtuig in elkaar zetten, een landingsgestel van een F16 bekijken. En dit is nog maar een greep van de vele activiteiten.

Vlisco was als groot Helmonds bedrijf ook aanwezig. Naast de stoffen die je kon bekijken, konden de aanwezigen ook met een Virtual Reality bril door hun fabriek lopen. Een van de medewerkers van Vlisco vertelt dat ze dit ook aan de sollicitanten laten zien. “We kunnen ze onmogelijk allemaal gaan rondleiden door de fabrieken.”

Locatie Automotive Campus

Met de bus kon je naar de andere locatie, de Automotive campus. Je kon daar kijken bij de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat waar ze alle snelwegen van Zuid-Nederland in de gaten houden. Op meerdere grote schermen kunnen de medewerkers van Rijkswaterstaat kijken naar een veelvoud van camera’s die bij de (snel-)wegen en in tunnels staan. Deze beelden worden niet bewaard, vanwege de privacyregels.

De Virtual Reality brillen waren ook op deze locatie aanwezig. Zo kon je een auto ontwerpen en met een fiets rijden, waarbij de stoplichten, indien mogelijk, op groen gaan als een sensor contact maakt met je mobiele telefoon. Ook was er binnen een tafel waar kinderen met microbits aan de slag konden. Dat zijn kleine computers waarmee ze kunnen leren programmeren.

Buiten konden de aanwezigen een proefrit maken op een elektrische scooter, een proef doen als Veiligste chauffeur van Nederland, een kijkje nemen bij het Automotive onderwijs  of op missie gaan in de virtuele wereld van Defensie.

 

In de film zie je een sfeerimpressie van beide locaties van deze dag.

 

1,213 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *