Helmond in de race ”Age Friendly Cultural Cities” van het Fonds voor Cultuurparticipatie

Helmond in de race ”Age Friendly Cultural Cities” van het Fonds voor Cultuurparticipatie

In de ronde van 2018-2019 doen zes steden mee aan het programma Age Friendly Cultural Cities (AFCC), te weten: Alkmaar, Amersfoort, Den Bosch, Haarlem, Helmond en Middelburg en omstreken. Met het AFCC-programma moedigt het Fonds voor Cultuurparticipatie gemeenten aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. De jury, onder leiding van Hedy d’Ancona, beoordeelde ter plekke hoe de gemeenten zich als Age Friendly Cultural City hebben ontwikkeld. Het BNG Cultuurfonds ondersteunt het programma met de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs voor degene die het beste uit de bus komt. Op de slotmanifestatie van 4 november in Theater De KOM te Nieuwegein maakt de jury de winnaar bekend.

Helmond

Helmond is een stad met bijna 100.000 inwoners, waar de vergrijzing een stevig probleem vormt. Daarom omarmen gemeente en culturele instellingen het Age Friendly Cultural Cities-programma. Onder de noemer Lange Leve Cultuur nodigt Helmond kwetsbare ouderen uit om actief aan cultuur te doen, aldus projectleider Kim van Uden. ‘Bovendien willen we in de stad een duurzame samenwerking bewerkstelligen tussen cultuur, zorg en welzijn.’
Helmond heeft het eerste jaar van het tweejarige programma vooral gebruikt om de mening van ouderen te peilen. Daaruit kwam onder meer naar voren dat ouderen behoefte hadden aan schildercursussen, museumbezoek en filmclubs.

Op zich was het culturele aanbod in Helmond prima.

Zaak was het meer beschikbaar te stellen voor ouderen. De eerste stap daartoe was het aanbod van de vijf instellingen – theater het Speelhuis, De Cacaofabriek, Kunstkwartier, Museum Helmond, Bibliotheek Helmond/De Peel – laagdrempeliger te maken. Bijvoorbeeld door de toegangsprijs te verlagen, buddy’s te koppelen aan kwetsbare ouderen en locaties rolstoel- en dementievriendelijk te maken. Stap twee was om culturele dagbesteding dichtbij de bewoners in de wijken te realiseren. Lees het hele verhaal over Age Friendly Cultural Helmond of bekijk het filmpje Age Friendly Cultural Helmond.

165 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *