Helmond schrijft geschiedenis

Door: Stadsschrijver – Tania Heimans

Helmond, we gaan deze zomer geschiedenis schrijven! En vandaag geven twee internationaal bekende inwoners al de aftrap in het Eindhovens Dagblad.

Dus leg je pen maar klaar. Ja, ja, denk je misschien, ik heb wel iets beters te doen. Want wat heb je daaraan? Nou, dat zal ik vertellen, maar daar heb ik wel wat woorden voor nodig. Dat heb je met een schrijver en ik hoop dat jij er na dit verhaal – als je dit nog niet was – ook een zult worden:

Als kind kwam ik graag bij mijn oma. Zij kon prachtig vertellen en ze nam me regelmatig mee terug in de tijd naar een diergaarde die door het bombardement op Rotterdam was verdwenen. Voor mijn debuutroman ‘Hemelsleutels’ liet ik me inspireren door de bezoekjes die ik destijds aan mijn oma bracht. Zij leerde me om mijn verbeelding te gebruiken, maar na nog twee romans te hebben geschreven, wilde ik het waargebeurde verhaal van die vergeten diergaarde optekenen. Daarvoor kon ik het beste bij de kinderen van de laatste directeur zijn, die in de diergaarde waren opgegroeid. Ik vond het adres van de oudste dochter, toen 94 jaar. Ze hield haar deur echter voor veel familie en vrienden gesloten. Op nieuwe gezichten zat ze helemaal niet te wachten, enkel op de dood. Maar toen ik haar vertelde waarom ik wilde langskomen, was ik meer dan welkom. Ze besefte plots waarom ze zo oud moest worden: er was nog een verhaal te vertellen.

Dat verhaal werd het boek ‘Het huis met de leeuwen’. Sindsdien weet ik hoe belangrijk het is dat verhalen worden overgedragen. Verhalen waardoor je weet wat zich ooit in je stad heeft afgespeeld. Nooit zal ik meer de voorzijde van het CS in Rotterdam uitlopen zonder in gedachten de leeuwen te horen brullen die hier eens in een chique diergaarde woonden. En nooit zal ik meer door de Kerkstraat in Helmond wandelen zonder even naar die vroegere slagerij te kijken waar een van die Rotterdamse leeuwen terechtkwam toen de slagerszoon besloot om leeuwentemmer te worden.

Alle inwoners van Helmond hebben hier verhalen liggen. Ook nieuwkomers, de historie van een stad is immers grenzeloos. Deze zomer ga ik daarom de wijken in en ik hoop dat velen hun geschiedenis willen delen. Foto’s, brieven en andere herinneringen, alles mag worden meegenomen en samen zullen we de verhalen van Helmond vereeuwigen. Een selectie hiervan komt in een bijzonder vormgegeven publicatie. Een publicatie die alle deelnemers uiteindelijk cadeau zullen krijgen. Dus kom naar een van de locaties en sluit je – zoals Willy van de Kerkhof en Peterson Ssendi – aan bij het schrijversgilde van Helmond.

Voor meer info over de locaties: http://www.taniaheimans.nl/stadsschrijver

——

Met dank aan Stadslab Helmond, alle locaties, de LEVgroep en DeamerMediaDesign.

 

 

 

 

 

3,226 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *