Helmondse Sjoerd de Wit vertegenwoordigt Nederland op Camp Rising Sun

In de zomervakantie zal de Helmondse Sjoerd de Wit vier weken doorbrengen in Amerika. Het Jan van Brabant College – Molenstraat droeg hem voor bij de organisatie van Camp Rising Sun om deel te nemen aan dit internationale, educatieve programma. Het doel is zowel jezelf als andere culturen beter te leren kennen. Sjoerd is de enige Nederlander tussen 59 leerlingen uit andere landen van de hele wereld.

Camp Rising Sun is een internationaal, educatief programma voor deelnemers van over de hele wereld. Hierbij kun je denken aan andere Europese landen, maar ook Afrikaanse leerlingen zijn van de partij. Ook nemen twintig Amerikaanse leerlingen deel, die afkomstig zijn uit verschillende staten. Om ervoor te zorgen dat de financiële achtergrond van de leerlingen geen rol speelt bij deelname, worden reis en verblijf geheel vergoed.

Er zijn een jongens- en een meisjeskamp, waarbinnen zoveel mogelijk nationaliteiten vertegenwoordig worden. Dat betekent dat er maar één jongen en één meisje uit heel Nederland kunnen deelnemen aan Camp Rising Sun. Het doel is om meer over jezelf en de wereld om je heen te leren. Ook ontwikkelingen leerlingen tijdens die vier weken leiderschapskwaliteiten en leren ze hun creativiteit en kennis in te zetten in praktische situaties.

De doelen van Camp Rising Sun komen vrijwel één op één overeen met het speerpunt internationalisering van het Jan van Brabant College. Kijk over grenzen heen, leer meer over andere culturen en gebruik de talen die je leert om met anderen te communiceren. Internationalisering is zeker niet alleen bedoeld voor leerlingen die een tweetalige opleiding volgen. Dit laat Sjoerd goed zien met zijn deelname aan Camp Rising Sun. Hij volgt namelijk regulier vwo, maar is door de organisatie toch uitgekozen om mee te doen aan het programma.

Sjoerd hoefde niet lang na te denken over zijn besluit om zich aan te melden voor het internationale zomerkamp. “Het is natuurlijk heel gaaf om naar Amerika te gaan en zoveel andere mensen te leren kennen. Het lijkt me geweldig om mee te maken. Zo’n kans krijg je maar één keer!” Vanwege Sjoerds motivatie koos het Jan van Brabant College ervoor om hem voor te dragen.

Uit alle aanmeldingen worden elk jaar één jongen en één meisje uitgekozen om deel te nemen. In totaal komen zestig leerlingen gedurende vier weken samen in de zomervakantie in een groot bosgebied onder New York. “Je leert elkaars culturen kennen,” vertelt Sjoerd, “en je doet allerlei activiteiten zoals hiken. Het precieze programma hoor je pas als het kamp daadwerkelijk begint, maar afgelopen jaar bestond het uit bijvoorbeeld koken van gerechten uit eigen land, toneelstukken opvoeren en muziek spelen. Ik neem dus zeker mijn gitaar mee!”

“Ik merkte bij de selectie echt het verschil tussen mij en de andere deelnemers,” vertelt Sjoerd. “Ze kwamen bijna allemaal van een gymnasiumschool en deden hun vrije tijd sporten zoals hockey en zeilen. Ik voelde me heel gewoontjes naast die leerlingen, aangezien ik regulier vwo doe en in mijn vrije tijd gitaar speel. Ik was sowieso al verbaasd dat ik was uitgenodigd,” zeg hij heel bescheiden. “Ik dacht: ik meld me gewoon aan, maar ik word het vast niet. Uiteindelijk bleken de verschillen tussen mij en de anderen helemaal niet uit te maken. Het gaat uiteindelijk om je motivatie en persoonlijkheid. Daar ben ik op uitgekozen.”

Sjoerd1

2,219 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *