Het Inloopcafé van het Stadsleerbedrijf

Vrijwilliger worden in je eigen wijk of stad?

Het Stadsleerbedrijf is een netwerksamenwerking in Helmond en biedt kansen en leerplekken aan inwoners zodat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Eén van de manieren om in aanraking te komen met het Stadsleerbedrijf, is via het ‘Inloopcafé’. Lees hier meer over het Inloopcafé!

Het café is een plek waar deelnemers die graag vrijwilligerswerk willen gaan verrichten, worden geholpen door professionals om werk te vinden dat bij hun situatie en interesse past.
Elke dinsdag van 15.00-17.00 uur is het café voor iedereen open! Iedereen mag vrij inlopen, je hoeft geen afspraak te maken. Je kunt het inloopcafé vinden in het centraal kantoor van LEVgroep, Penningstraat 55 in Helmond. De koffie staat klaar!

Richting (begeleid) vrijwilligerswerk

Bij het Stadsleerbedrijf werkt een team van vijf coördinatoren. Zij werken nauw samen om mensen goed en passend vrijwilligerswerk te bieden. Het is gewoonlijk een traject van een half jaar met coaching en evaluatie.
stadsleerbedrijf-inloopcafe-via diow-anja-donkers02
Sandra de Gooijer is een van de coördinatoren en vertelt over haar werkzaamheden bij het Inloopcafé: ‘Mensen die zich hier aanmelden komen toch meestal wel via Senzer, UWV, GGZ, een wijkteam of de stichting MEE. Ook komen er veel statushouders en iedereen heeft uiteraard een eigen ‘rugzakje’ waar we rekening mee dienen te houden. Maar ook mensen die niet zijn doorverwezen kunnen zich hier bij ons melden. Standaard is dat ze allemaal graag vrijwilligerswerk willen gaan verrichten en voor ons de taak om hen hierin te begeleiden. Ze worden op dinsdagmiddag vriendelijk ontvangen door onze ondersteuner Mariet, waarna één van ons rustig met de deelnemer gaat overleggen. We helpen mensen om goed vrijwilligerswerk te bieden dat bij hen en hun interesses past. Ze worden bijvoorbeeld in de wijk geplaatst via Zorg- en Gemak, het Klussenteam buiten of bij andere maatschappelijke organisaties in de stad. We bieden nu zelfs samen met ROC we een BBL-opleiding aan!
We zijn ongeveer twee jaar geleden gestart met het Inloopcafé en hier komen heel veel lijntjes bij elkaar. Het positieve is, dat de mensen altijd gemotiveerd zijn. Ze willen graag weer werken en weer nuttig gevonden worden.’

De coördinatoren worden geholpen door hbo-stagiaires sociale studies en toegepaste psychologie. Ook werken de coördinatoren en stagiaires samen met de uitkeringsorganisaties en hulpverleningsorganisaties. De hbo-stagiaires coachen met een persoonlijk ontwikkelplan: wat wil de deelnemer leren, wat kan de deelnemer goed en waar wil de deelnemer naar toe. Dit doen zij met behulp van een persoonlijk ontwikkelplan en gesprekken op de werkvloer. Door deze coaching, samenwerking en een goede vrijwilligersplek wordt het vaak een succesverhaal.

Wanneer de deelnemer na een half jaar zijn leerdoelen heeft gehaald krijgt de deelnemer een certificaat waarop staat wat hij/zij voor werkzaamheden heeft gedaan en voor hoe lang. Hierna stopt het traject Stadsleerbedrijf maar kan de deelnemer vrijwilliger blijven bij de organisatie waar hij/zij werkt.

Meer weten?
Geïnteresseerden kunnen zich op verschillende manieren aanmelden:
– via de website ‘Helmond voor elkaar’
– via stadsleerbedrijf@levgroep.nl
– via de receptie bij LEVgroep en op dinsdag kunnen ze gewoon binnenlopen tussen 15.00 en 17.00 uur.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
Onderstaande linken zijn aanklikbaar:

www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

1,097 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *