Het leger in Brouwhuis

Door: Tania Heimans – stadsschrijver

De zomervakantie is voorbij. Geen heerlijk gelanterfant meer. Ook ik ging weer op pad en had een bijzondere ontmoeting. Dit keer in mijn eigen woonwijk:

Op haar zevende begonnen als jongsoldaat, opgeleid in Londen en nu luitenant, is ze met haar leger in de voormalige bibliotheek van Brouwhuis neergestreken. Sandra Wiersma, een vrouw met een missie.

Als ik binnenkom is ze de vloer aan het dweilen. Moet ook gebeuren. Ze begroet me hartelijk. Vandaag draagt ze geen uniform, dat doet ze alleen op zondag. Een uniform met bolhoedje. Van een stadsschrijver heeft ze nog nooit gehoord, maar ik ben evengoed welkom. Dat is fijn, want ik had een uitnodiging gekregen om eens langs te komen. Andere soldaten, vandaag vooral mannen, regelen koffie en koek. Luitenant Wiersma en ik gaan aan een van de tafels zitten. Haar trouwe legerhond Boomer ziet toe vanuit zijn mand. Om zijn hals het bekende rode logo: Leger des Heils.

LDH1

Samen met Bertina Scheffer en Erik Bakker vormt Sandra Wiersma het kernteam van Perron 3. Zo door het Leger des Heils genoemd omdat het naast het station Brouwhuis ligt. In mijn Rotterdamse tijd woonde ik vlak bij Perron Nul. Ook gestart vanuit christelijke naastenliefde. Dit toen door dominee Visser, die zich op Rotterdam Centraal over de zwarte schapen uit heel Nederland ontfermde. Begin jaren negentig hadden zich er zo veel junks verzameld dat Perron Nul aan zijn eigen succes ten onder ging.

Luitenant Wiersma wil echter niet dat Perron 3 met het vroegere Perron Nul wordt vergeleken. Na mijn bezoek laat ze me per mail zelfs weten dat dit stukje wat hen betreft alleen gepubliceerd kan worden als ik Perron Nul eruit laat: ‘Wij willen niet dat er ook maar enigszins de schijn gewekt kan worden dat wij iets met drugsverslaafden zouden doen.’

Voor iedereen die dus, net als ik, even door de naam op het verkeerde been werd gezet: GEEN DRUGSVERSLAAFDEN BIJ PERRON 3. (Zelf ben ik overigens banger voor censuur. Gelukkig leef ik in een land waar je niet onder druk van een leger wordt gezegd waar je wel of niet over zou mogen schrijven.)

Wat is Perron 3 dan wel? Het beoogt een huiskamer voor heel Brouwhuis te zijn. Ik begrijp dat er in mijn wijk nogal wat verborgen armoede heerst. Behalve een ontmoetingsruimte vind je bij Perron 3 daarom een hippe boetiek waar je voor een prikkie vintage kleding kunt kopen.

LDH6LDH5

Eenzaamheid wordt bestreden met activiteiten als ‘Blij dat ik brei’ en ‘Cool dat ik sjoel’. Al is dit project nog maar net gestart, iedere dag lopen er al zo’n twintig mensen binnen. Zelfs Pokémon voelen zich er thuis, Perron 3 is een van hun hotspots. De fictieve wezens inspireerde luitenant Wiersma bij de inrichting van een stiltecoupé, waar je in contact met God kunt komen. Je vindt er de Bijbel, en ook een Klaagmuurtje van draadgaas. Of de luitenant nooit de neiging heeft om de briefjes die hierin worden gestoken te lezen? Nee, dat blijft tussen de schrijver en God.

LDH3

Ongeacht je achtergrond of religie mag je hier echter een kop koffie komen drinken en anderen ontmoeten. ‘Together we’re one’ staat er op de achterkant van de T-shirts van de heilsoldaten. Vanaf november zal luitenant Wiersma eveneens voorganger zijn, samen met Erik Bakker. Dan zullen er ook kerkdiensten worden gehouden. Kerkdiensten in de huiskamer, omdat één en één Perron 3 maken.

LDH9

(Hans Choufoer schreef overigens al een uitstekend redactioneel stukje over Perron 3, maar als stadsschrijver wilde ik de uitnodiging om hier op eigen wijze kennis te maken niet laten liggen. Sommige initiatieven zijn het immers waard om veel aandacht te krijgen. Met dank aan mijn dochter die de foto’s maakte.)

 

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over ,Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Activiteiten-Kalender, Startpagina per wijk, Overzicht-Ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #DIOW ofwel alles te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER! 

5,126 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *