Hoogst geplaatste Helmonders bij verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap

Voor veel Helmonders is het bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap belangrijk om op een Helmonder te stemmen. Er zijn bij deze verkiezingen niet veel Helmonders op verkiesbare plaatsen op de lijst terug te vinden.

De enige Helmondse lijsttrekker voor de verkiezingen voor Provinciale Staten is Stijn Smeulders. Smeulders was in 2015 ook al lijsttrekker van de PvdA bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Sinds 2011 is hij lid en sinds 2015 is hij fractievoorzitter van de Brabantse PvdA in Provinciale Staten. Samen met zijn vriendin Gaby van den Waardenburg woont Stijn in Brandevoort. Gaby van den Waardenburg is wethouder in Helmond voor D66. Tussen 2011 en 2014 zat Stijn samen met zijn broer Paul Smeulders in Provinciale Staten. Paul was tussen 2014 en 2018 wethouder van Helmond voor GroenLinks en is nu voor die partij lid van de Tweede Kamer.

Naast Smeulders staat er nog een Helmonder op een verkiesbare plek voor Provinciale Staten. Rinus van Weert staat op de tweede plek bij 50Plus. Deze partij had twee zetels in Provinciale Staten, totdat de twee Statenleden van 50Plus eind 2018 een eigen partij begonnen die ook meedoet aan de verkiezingen.

De provincie is voor Helmond belangrijk als het gaat om het aanpakken van de stankoverlast van bedrijventerrein BZOB in Brouwhuis en Rijpelberg. Het huidige provinciebestuur met VVD, SP, D66 en PvdA probeert om de overlast te beperken. Ook zet de provincie (PvdA-gedeputeerde Erik van Merrienboer, voormalig inwoner van Helmond) zich in om de geplande buisleidingen voor gevaarlijke stoffen bij Brandevoort en Stiphout te voorkomen. Tevens hang de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein bij BZOB-Zuid of de A67 af van instemming van de provincie. De positie van Helmond als belangrijke stad in Brabant staat ook onder druk. De Brabantse VVD heeft namelijk in het verkiezingsprogramma voorgesteld om Helmond uit het samenwerkingsverband van de Brabantse grote steden (BrabantStad) te zetten. De Brabantse PvdA staat ervoor dat Helmond onderdeel blijft uitmaken van BrabantStad.

Voor het Waterschap Aa en Maas is Hans de Mare de enige Helmonder op een verkiesbare plek op de kandidatenlijsten van de zeven deelnemende partijen. De Mare staat op de tweede plek van de PvdA-lijst. Hans de Mare is namens de PvdA al lid van het Algemeen Bestuur van het Waterschap (vergelijkbaar met de gemeenteraadslid) en is tevens burgercommissielid in de Helmondse gemeenteraad. De PvdA heeft nu twee zetels in het Algemeen Bestuur van het Waterschap. De Mare woont in Stiphout en is in het dagelijks leven architect en stedenbouwkundige.


foto: Erik van der Burgt


 

1,230 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *