Huisdieren en hitte

Niet alleen mensen hebben last van de extreme hitte, ook dieren hebben hier last van. Vaak hebben ze geen eetlust, braken en hebben soms diarree.

Door het braken en de diarree kan een dier snel uitgedroogd raken. Dit kan dodelijk zijn.

Er zijn een aantal simpele tips om een dier hiervoor te behoeden: Zorg voor een koele plaats in de schaduw, zorg voor voldoende drinkwater. Ga niet met je hond op het heetste moment van de dag buiten lopen, laat het dier zeker niet langs de fiets lopen en, hier moet toch nog steeds voor worden gewaarschuwd, laat de hond niet in de auto achter, niet voor ‘maar 5 minuten’ met raampjes een stukje open. Een auto is in een mum van tijd een oven. Om te testen of het asfalt of de stenen op straat te heet zijn, trek uw schoenen uit en voel zelf met een blote voet. Uw hond draagt immers ook geen schoenen en kan zijn voetzooltjes lelijk verbranden. Katten zoeken meestal zelf een koel plekje in de schaduw op.

Knaagdieren en vogels in kooien kunnen ook oververhit raken. Let op dat de kooi niet in de zon staat. Zorg ook voor voldoende vers drinkwater en wanneer het een plastic kooi is, kun je een aantal koelelementen onder de kooi leggen. Ook kun je er bakjes water in zetten zodat de dieren kunnen afkoelen door in het water te staan of te badderen. Ververs het water regelmatig.

Ondanks alle voorzorgsmaatregels kan het toch soms mis gaan. Wat kun je dan doen? Je kunt katten, honden en knaagdieren nat maken. Belangrijk hierbij is de kop, oren, hals en poten, zorg dat het water niet te koud is, dus geen ijswater, anders trekken de bloedvaten samen, het dier kan dan helemaal geen lichaamswarmte meer kwijtraken en wordt het nog erger.

Volgt er geen verbetering en bij twijfel: Bel de dierenarts!

En tenslotte voor mens en dier: drink voldoende en zoek de schaduw en koelte op.

346 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *