Informatief huisbezoek in Helmond is dankbaar werk

Al bijna 20 jaar krijgen alle inwoners van Helmond die 75 jaar zijn geworden een Informatief Huisbezoek aangeboden. Ook nieuwe inwoners die ouder zijn dan 75 jaar krijgen dit aanbod. Veel ouderen willen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Ze moeten zichzelf kunnen redden in en om het huis. Ze willen ook naar buiten kunnen om dingen te ondernemen en andere mensen te ontmoeten. Het Informatief Huisbezoek (IHB) is bedoeld om de mensen daarbij te adviseren en helpen.

In eerste instantie door in het gesprek per onderwerp duidelijk te krijgen welke moeilijkheden/beperkingen er zijn en wat men zelf al heeft gedaan om deze op te lossen. Daarna door de mensen te stimuleren na te gaan wat zij zelf kunnen, eventueel met hulp van de directe omgeving. En ook door het geven van informatie of het doorverwijzen naar collectieve of individuele voorzieningen. Harry en Mandy zijn twee vrijwilligers die deze bezoeken verzorgen. De bezoeken die zij verzorgen vinden plaats onder de verantwoordelijkheid van een beroepskracht van de LEVgroep (Maatschappelijk werker). Er zijn zoveel aanmeldingen dat zij wel wat nieuwe collega’s willen verwelkomen. Indien u denkt dat dit dankbare werk iets voor u is, neem dan contact op met de LEVgroep. Harry is na zijn pensionering al 14 jaar vrijwilliger, vroeger bij de Stichting Welzijn Ouderen, maar toen deze overging naar de LEVgroep bleef Harry zijn werkzaamheden voortzetten. Harry geeft aan dat de tijden wel veranderd zijn: ’Vroeger kwamen we bij de mensen om hen meer te wijzen op hun rechten en werd er meer bemoederd.

Sinds enkele jaren geleden de WMO kwam, is de aanpak toch wel veranderd: we dringen er bij de senioren op aan om zelf de verantwoording te nemen, wij geven hen alleen de informatie waarmee ze verder kunnen.’ De adviseurs gaan op pad na een korte cursus en in het begin natuurlijk begeleid door een ervaren kracht. De adressen krijgen zij van de gemeente Helmond waarna zij proberen contact op te nemen voor een afspraak. Is de afspraak gemaakt dan bezoeken zij de senioren en gaan naar aanleiding van een lijst een gesprekje aan. Harry: ‘Al snel komen dan de punten naar boven waar we de mensen behulpzaam mee kunnen zijn. In de gesprekken leggen de mensen soms hun hele leven bloot, met alle blije dingen en de tragedies die iedereen wel eens meemaakt. Daarbij komen meestal ook de problemen boven waar de mensen mee te maken hebben, of dreigen mee te maken te krijgen.

Wij regelen dan zelf niets voor de mensen maar helpen hen aan adressen en telefoonnummers waar zij naar de hulp kunnen krijgen of zorgen dat de hulpinstanties met hen in contact kunnen worden gebracht.’ Mandy is maatschappelijk werker en wilde zich inzetten voor de doelgroep die een warm plekje in haar hart heeft: de ouderen. ‘Ik wil de ouderen graag helpen, maar we gaan wel uit van de kracht van de mensen zelf. Ze zijn al blij en dankbaar dat je komt en dat ze hun verhaal kunnen doen. Dat wij gratis komen vinden ze geweldig. Vanzelfsprekend nemen we de privacy in acht en overleggen we met de projectcoördinator als we denken dat er andere vorm van hulp moet komen.’ Harry: ‘Het is zo’n leuk werk.

Je kunt zelf je tijd indelen, want je maakt zelf je afspraken. Het is wonderlijk, maar de mensen vertellen je alles, er is zo’n openheid en warmte. Het idee dat een vrijwilliger de moeite doet om naar je toe te komen met informatie die je verder kan helpen…en dan nog gratis, dat zet de deuren open! Natuurlijk nemen we de privacy van de mensen in acht, dat is erg belangrijk.’ Wilt u ook informatief huisbezoeker worden? De LEVgroep zoekt mensen die willen worden opgeleid tot Informatief Huisbezoeker voor 75-jarigen. Kun je een gesprek voeren waarbij de klant wordt uitgenodigd zijn/haar verhaal te vertellen? Kun je goed luisteren? Heb je affiniteit met ouderen? Spreek je goed Nederlands? Kun je zelfstandig werken? Kun je schriftelijk rapporteren? Neem dan contact op met de LEVgroep. Penningstraat 55. Tel 0492-598989. (tekst Anja Donkers)

weekkrant-de-loop-logo (1)

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over ,Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Activiteiten-Kalender, Startpagina per wijk, Overzicht-Ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER! 

1,651 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *