IVN Helmond wandelt 25 okt. met 50-Plussers langs de Zuid-Willemsvaart.

Natuur…Herfst…Wandelen…Genieten…langs ‘De Knaal’ !

Ga mee op stap en geniet van de mooie najaarskleuren buiten.

20171025 Bovist

Op Woensdag 25 oktober gaat onze 50Plus-gids Setty Vos met een groep op stap. We verzamelen om 10 uur bij de Cacaofabriek (plek voor fiets en auto). De wandeling is gratis en duurt ongeveer twee uur.

 

We lopen een 5 kilometer lange route langs de Zuid-Willemsvaart. We kijken naar de natuur en de cultuur tijdens deze korte wandeling. De paddenstoelen en bovisten die zo her en der zullen staan, ontgaan Setty zeker niet. De cultuur komt aan bod met de gebouwen langs  het kanaal.

De komst van de vaart was van groot belang voor de ontwikkeling van Helmond. Mede dankzij ‘De Knaal’ kreeg de bestaande nijverheid een sterke impuls en trok de stad nieuwe vormen van bedrijvigheid aan. Zo kon de stad in de 19e en 20e eeuw verder uitgroeien tot een belangrijk centrum van de textiel- en metaalindustrie. Ook de voedingsmiddelenindustrie vormde een belangrijke economische pijler. Deze wandeling voert langs een aantal markante bedrijfspanden, fabrikantenvilla’s en bouw- en kunstwerken die in deze periode aan weerszijden van het kanaal zijn gebouwd. Als Setty vertelt over de achtergronden van dit alles, schetst zij meteen een beeld van het boeiende industriële verleden van Helmond.

 

Als vervolg op deze wandeling zal Cees Verhagen op 9 november een lezing geven over het belang van de Zuid-Willemsvaart voor de Helmondse geschiedenis. Veel aspecten komen dan aan de orde, zoals: de gravers, de bouwers en de vele alternatieve plannen. Van 1820 tot 1824 werd het 120 kilometer lange kanaal gegraven. Carel Wesselman (de Heer van Helmond) zorgde er voor dat het kanaal langs Helmond kwam te liggen.

 

Meer info over deze wandeling bij Setty Vos 0492-545649 setty_vos@hotmail.com

Voor uitgebreidere informatie over het IVN, kijk op www.ivn.nl/helmond

328 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *