Een half jaar geleden werd er een petitie getekend voor adoptie van de Stiphoutse vennen. De betrokkenen waren IVN Helmond, de Gemeente Helmond en enkele Scouting verenigingen.

Vandaag was de Landelijke Natuurwerkdag en kwamen vele scouts naar de bossen voor de afgesproken werkzaamheden: overtollige boompjes, uitgezaaide berken en dennen en struiken werden verwijderd om plaats te maken voor heideplanten.

Al vroeg verzamelden de mensen van de betrokken instanties bij het startpunt waar wethouder Eric de Vries een 1 van de borden zou onthullen die bij de genoemde vennen zouden komen te staan. Er waren ook hoogwaardigheidsbekleders van het Brabants Landschap aanwezig zoals de heer Jozef Vos, de voorzitter van het Brabants Landschap, het bestuur van het IVN en al gauw voegden zich de mensen van de scouting zich bij het gezelschap.

Scouting Jan Baloys, Scouting Leonardus en de Scouting Paulus, ze waren er allemaal. Ook was het jeugd-IVN aanwezig. Er stonden, volgens de voorzitter van het IVN Ad Adriaans, zo’n honderdvijftig mensen en kinderen te springen om aan de slag te gaan.

Het IVN was voltallig aanwezig: Maria Nijssen (jeugd IVN), Anne Regts, Fried van de Rijt en Rinus Swinkels en natuurlijk de aanwezige media zoals fotografen en cameraploegen (ook van het BL).

Na een korte speech werd door de aangewezen kinderen van de Scouting en wethouder Erik de Vries het doek van het bord getrokken. Het bord biedt veel informatie over het gebied bij de vennen.

Het weer werd gedurende de ochtend steeds beter en vooral de kinderen hadden er zin in. Gewapend met schoppen, werkhandschoenen en ander materiaal werden er drie groepen geformeerd zodat elke groep een ven onder handen kon nemen.

Begeleid door leiders en leidster ging iedereen zijns weegs. Het was wel gedaan met de rust. Overal hoorde je opgewonden stemmen van de jeugd. Halverwege kon men even terug naar het verzamelpunt, waar andere vrijwilligers klaar stonden met thee, koffie, jus d’orange en natuurlijk de enorme lading koeken en broodjes.

Eenmaal weer aan het werk waren sommige kinderen toch een beetje afgeleid. Twee jonge knapen hadden een paar struiken weggetrokken en liepen als gekken hard achter de vluchtende padden en kikkers aan, tot grote vreugde van de jonge damesgroep van een Scouting. Voor de fotografen was het een prachtige dag, er viel veel te fotograferen en niet alleen de werkende kinderen en volwassenen.

De omgeving van de vennen was bezaaid met paddenstoelen. De ene soort nog mooier en feller gekleurd als de andere.

Het adoptieplan geldt voor vijf jaar. Het Kikkerven, het Wasven, het Kromven, het Kulekesven en het Langdaalven zouden door het vrij maken van de bomen weer nieuw leven krijgen. Veel licht en lucht. Omstreeks twaalf uur gingen er al veel mensen naar huis, maar het begin is gemaakt. Het wordt weer een bos waar men trots op kan zijn…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer
Videoverslag: Floris de Vree
#Ditisonzewijk

 

 

 

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over ,Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Activiteiten-Kalender, Startpagina per wijk, Overzicht-Ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER! 

3,199 totaal aantal vertoningen, 7 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *