Jan van Brabant College krijgt predicaat ‘Excellente School’

Op maandag 21 januari was het feest op het Jan van Brabant College – Molenstraat. De school kreeg van de onderwijsinspectie het predicaat ‘Excellente School’ voor de opleidingen vwo en tweetalig vwo. In het rapport, dat te vinden is op de website van de school, is onder andere te lezen dat de school een voorbeeld is voor andere scholen in Nederland.

Het predicaat Excellente School heeft als doel om duidelijk te maken dat een school onderwijs van kwalitatief hoog niveau levert. Het Jan van Brabant College kreeg het predicaat vanwege het Brainportonderwijs dat op alle niveaus van de school gegeven wordt. De onderdelen waarop het predicaat is toegekend zijn talentontwikkeling, tweetalig onderwijs, wetenschap en techniek, samenwerking en verbinding zoeken met externen. Het predicaat is drie jaar geldig.

Directeur Geert-jan Nillesen kreeg het predicaat overhandigd door Christianne Mattijssen, directeur vo van het ministerie van OCW, en Eva Roefs van Gymnasium Beekvliet, in aanwezigheid van leerlingen, ouders en collega’s.

Excellent3

Brainportschool
Het Jan van Brabant College in Helmond was in 2013 één van de drie grondleggers van het concept ‘Brainportschool’, samen met het Strabrecht College in Geldrop en het Heerbeeck College in Best. Sinds het begin van deze samenwerking zijn er nog tien andere scholen bijgekomen.

Het bijzondere van Brainportonderwijs is de samenwerking tussen scholen en bedrijven. Op andere scholen krijgen leerlingen allerlei theoretische kennis bijgebracht, maar ze brengen die vaak pas in de praktijk als ze gaan studeren of zelfs pas wanneer ze een baan krijgen. Op Brainportscholen als het Jan van Brabant College werkt dat heel anders. Er zijn regelmatig excursies naar bedrijven, gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven en allerlei samenwerkingsprojecten. Het doel is altijd om de praktijk de klas in te halen of met de klas een kijkje te nemen in ‘de echte wereld’.

Excellente School

Tweetalig onderwijs
Het Jan van Brabant College is daarnaast de enige school in Helmond waar tweetalig onderwijs (tto) gevolgd kan worden. Dit kan op mavo-, havo- en vwo-niveau. Het Jan van Brabant College staat in de top 10 van tto-scholen in Nederland. Natuurlijk leer je bij tweetalig onderwijs Engels van een uitzonderlijk hoog niveau. Daarnaast zijn presenteren, samenwerken en kritisch denken belangrijk in de opleiding. Zo worden leerlingen opgeleid tot zelfstandig denkende wereldburgers die overal ter wereld kunnen studeren en werken.

Waardevolle initiatieven
De jury benadrukt in het rapport vooral de grote hoeveelheid én verscheidenheid aan initiatieven en projecten. Een voorbeeld hiervan is bijzondere profielwerkstuk dat eindexamenleerlingen maken. Leerlingen moeten daarbij zelf op zoek naar een opdrachtgever. Dit kan een bedrijf zijn, een instelling, een onderzoeker, noem maar op. Volgens de jury is “de meerwaarde overduidelijk”, omdat leerlingen hierdoor écht zelf een gedegen onderzoek moeten uitvoeren waar hun opdrachtgever iets mee kan.Exellent2

Het profielwerkstuk is niet de eerste keer dat leerlingen zelf een onderzoek uitvoeren. Dit begint al in de brugklas tijdens de ‘X-uren’ waarin gedreven leerlingen de kans krijgen om vanuit hun eigen nieuwsgierigheid een onderwerp te kiezen dat ze willen onderzoeken. Ze formuleren zelf de onderzoeksvraag en gaan op zoek naar de beste manier om tot een antwoord te komen. Vervolgens presenteren ze de uitkomsten aan klasgenoten, docenten, ouders en andere geïnteresseerden.

In het juryrapport wordt duidelijk verwoord hoe de school in elkaar zit: “Met het excellentieprofiel Uitdagende samenwerking in de Brainport Regio heeft de school een voorbeeldfunctie voor andere scholen in Nederland.” Een mooi compliment. Het predicaat ‘Excellent’ is voor de school zeker geen eindpunt. Net zoals de Brainportregio altijd in ontwikkeling is, zal de school dat ook altijd blijven.

Excellent4   Excellent1

721 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *