• DIOWHCH-Jan van Brabant (1)
  • DIOWHCH-Jan van Brabant (5)
  • DIOWHCH-Jan van Brabant (7)

De Jan van Brabant bestaat vijfentwintig jaar. Tijd voor een feestje dus. Maar op de locatie in de Gasthuisstraat in Stiphout werd er op donderdag 6 juni ook aandacht besteed aan het unieke project dat zij al enkele jaren presenteren. Het heet: school voor anderstaligen en is gericht op de jeugd van twaalf tot achttien jaar. Dit is een doelgroep die korter dan twee jaar in Nederland woont en afkomstig zijn uit Syrië, Eritrea, Iran, Congo en Irak. Het is een regionaal gebeuren: de jongeren komen uit Bakel, Gemert, Asten en Helmond.

Ik ging er eens kijken en sprak met afdelingsleider Bart Verstijnen die zelf al ruim twaalf jaar daar werkzaam is. Hij vertelt: “Er zijn jongeren die op hun twaalfde jaar hier op school kwamen en nu succes vol geslaagd zijn en een volledige opleiding hebben afgerond. Een mooi voorbeeld is de ex-leerling Merlin Maskini die straks ook een gesprek met mij zal voeren op het podium. Hij komt uit Congo en is vanwege de oorlog daar naar Nederland gekomen. Een andere leerlinge die straks een verhaal verteld is Ranya Al Ali en als afsluiting een leerlinge die nog wel hier op school zit is Amy Welch. Zij kan mooie muziek maken en is ook succesvol op school.”

De middag werd gepresenteerd door Bart Verstijnen zelf en na zijn welkomstwoord voor een volle zaal gaf hij het woord aan de directeur Cor Kuypers. Deze vertelde in het kort wat de school voor anderstaligen inhield en daarna nam wethouder Cathalijne Dortmans even het woord. Voorts stelde Bart Verstijnen even de leerlingen van de leerlingenraad voor en vertelde dat deze jonge mensen de middag verzorgden wat betreft een drankje en een hapje.

De aula was ingericht met een internationaal tintje zoals de muur met werelddelen achter de tafels. Er stonden enkele schermen volgehangen met foto’s van jongeren uit allerlei landen. Het werd ook een gezellige en interessante middag waar duidelijk werd dat een van de belangrijke punten was de taalles voor de jeugd die deze taalles ook weer konden gebruiken voor en met hun ouders…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

339 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *