In het Jan Vissermuseum was het op zondag 17 februari weer de traditionele Stamppottendag. Mensen komen van heinde en verre naar deze dag waar men naar hartenlust kan smullen van diverse stampotten: er is zuurkoolstamp, boerenkoolstamp en hutspot. Laatstgenoemde heeft ook andere benamingen zoals wortelstamp of Petazzie zoals in Brabant veel wordt gezegd. Maar Jan Visser heeft ook andere aantrekkelijke dagen gedurende het jaar. Bijvoorbeeld pannenkoekendag, slachtdag en brandweerdag. Maar even over de stampotten: hoe is dat ontstaan en waar komt het vandaan? Het is vrij simpel en ik heb het even opgezocht.

Het is alweer voor de twaalfde jaar dat er zo’n lekkere smuldag werd gehouden. Vroeger was de stamppotmaaltijd een belangrijk onderdeel van de broodmaaltijden die ontstaan is op het platteland in Brabant. Vaak werden er diverse soorten groenten gebruikt zoals witte kool, savooiekool en spruitkool. De vleessoorten die worden gebruikt is meestal gerookte spek, gedroogd spek, ham, worst en gehakt of hachee. En ook de eetgewoonte was iets anders dan de tegenwoordige: men zette de grote pan op tafel en de familie at gezamenlijk uit deze pan. Vaak werden er ook geen borden of schalen gebruikt. Men wist toen niet beter.

Dus vandaag was het opnieuw stamppot eten. Het was (ook dankzij het mooie weer) aardig druk. De vrijwilligers stonden achter de grote tafels en bedienden de mensen die hongerig en verlekkerd keken naar de vele bakken stamp om te kijken wat zij nu het lekkerst vonden. Er was een keuze voor vlees bij de stamp: hachee, gehakt of verse worst.  Ook ontbrak de warme geurige bakken spek niet. Reden genoeg voor het team van Ditisonzewijk eens te gaan keuren en proeven. Hun oordeel? Verrassend lekker, gezellige sfeer en reden genoeg om er de volgende keer weer heen te gaan…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

400 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *