• DIOW EP Vlierdense bossen 06-01-2018 P1010847
  • DIOW EP Vlierdense bossen 06-01-2018 P1010827
  • DIOW EP Vlierdense bossen 06-01-2018 P1020002

De Brouwhuise Heide is ook wel bekend onder de namen Bikkelse Heide en de Vlierdense Bossen. Het is een grovedennenbos dat ligt tussen de Helmondse wijk Brouwhuis en Vlierden (gemeente Deurne). Een dag voor de publiekswandeling die IVN Helmond organiseert ben ik als vrijwilliger van Ditisonzewijk alvast een kijkje gaan nemen.

Het vertrekpunt van de wandeling is bij de parkeerplaats bij het Roompot bospark “De Bikkels,” gelegen aan de Biesdeel 4 in Vlierden. Van daaruit zijn er vele wandelroutes aangegeven. Het is wel verstandig om de wandelkaart van te voren te downloaden. Een paar honderd meter voor de parkeerplaats staat een informatiebord met uitleg over het jeneverbesstruweel. Op het bord is te lezen dat het struweel wordt gevormd door flinke struiken van 1 tot 5 meter hoog (zie ook de foto’s hieronder). Jeneverbes is vrij zeldzaam, en dat maakt dit gebied uniek voor het zuiden van Nederland.

Op het bord is ook te lezen dat de jeneverbes het moeilijk heeft doordat de hoge leeftijd van de meeste struiken het ontkiemen van zaden moeilijk maakt. Ook de neerslag van stikstof en andere vervuilende stoffen zorgen voor verzuurde bodems, wat een negatief effect heeft op de jeneverbesstruiken. Jonge struiken worden beschermd door een omheining, zodat ze beschermd blijven tegen konijnen.

Naast de jeneverbessen zijn er in het gebied ook zeldzame paddenstoelen, mossen, insecten en vogels te zien. Ik nam de proef op de som. Ik heb onderweg vele zwammen gezien op boomstronken. Ook hoorde ik meerdere malen een specht in de bomen. Ik vond de knaloranje heideplanten erg opvallend. Dit leverde in ieder geval mooie foto’s op.  Mijn interesse is in ieder geval gewekt om morgen (zondag 7 januari) om 14.00 uur mee te doen met de publiekswandeling van de IVN. Het verslag daarvan, inclusief videoopnames, zijn binnenkort te zien op de website van Ditisonzewijk.

Klik hier voor informatie over de IVN wandeling.

 

2,126 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *