De IVN publiekswandeling met als thema dierensporen trok heel belangstelling. De wandeling vond plaats bij Berkendonk. Onder de aanwezigen waren dit keer opvallend veel jeugdigen met hun ouders. De groep werd in tweeën verdeeld: de jeugd met hun ouders gingen met twee IVN natuurgidsen mee en de “overige” volwassenen met een andere natuurgids. Volgens natuurgids Anne Regts was dit een wandeling waarvan “je mond open zal staan van verbazing.” Hij gaf vooraf een toelichting op het typische Brabantse landschap dat hier te zien is: dekzandruggen en beekdalen.

De jeugd was echter meer geïnteresseerd in de dierensporen. Ze zochten actief mee naar dierensporen, al dan niet met een verrekijker. Ze zagen dat dwergmuizen hun nestjes in riet maken, terwijl de bosmuizen juist heel veel zand uit hun holletje halen. Het vele gele zand rondom de holletjes maakten het niet moeilijk om ze te vinden. De gids vertelden hen dat het heel opvallend was dat zo’n klein muisje zoveel zand verplaatst. Op een andere plaats vertelden de gidsen dat er in dit jaargetijde veel mollen actief zijn. Maar de beversporen maakten de meeste indruk op de kinderen. Op meerdere plekken rondom de plas hadden bevers aan bomen geknaagd.

Een korte sfeerimpressie van deze IVN publiekswandeling is te zien in de tiende aflevering van Dit is onze wijk – Natuur. Zoals gewoonlijk wordt het videoverslag van de IVN wandeling vooraf gegaan door enkele sfeerbeelden van andere natuurgebieden uit Helmond. Dit keer zijn dat het Coovels bos en het Goorlooppark.

De volgende IVN publiekswandeling is op zondag 3 maart bij Het Goor (startpunt: kruising Barrierweg-Akkerweg in Mierlo-Hout) om 14.00 uur. Het thema is dan (wederom) diersporen en vogels.


Dit is onze wijk – Natuur is een natuurserie over de natuurgebieden in en rondom Helmond. Het verschijnt kort na de IVN publiekswandelingen die iedere eerste zondag van de maand plaatsvinden. Er volgt een nieuwe uitzending als de wandeling in een gebied plaatsvindt die nog niet eerder aan bod is gekomen. Alle eerdere uitzendingen van Dit is onze wijk – Natuur zijn te vinden op ons YouTube kanaal (aparte afspeellijst).

605 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *