Joke Smeulders fotografeert de Binnenstad

Voor Goeikes – Helmonders in beeld legde diverse fotografen de afgelopen maanden de wijken van Helmond vast. In november worden deze foto’s gebundeld in een boek, in december zijn de beelden door het hele centrum te zien. Dit is onze wijk heeft de primeur voor de verhalen achter de serie. Deze week: Joke Smeulders in de Binnenstad.

In de keuken kijken

Joke is nooit alleen. Twintig jaar geleden ontstond het kunstenaarsduo ‘buro-smeulders-smolders‘ met als kroonjuweel haar vijf jaar in de Leonarduswijk. Toen zij en Corry Smolders begin 2018 als duo afscheid van elkaar namen, was daar meteen het verlangen voor een sluitstuk van vijf jaar ‘Vliegertapijt’, zoals het project heette. Samen met Joke nemen we een kijkje in de keuken van de bewoners.

Tijdens haar rondje door de wijk fotografeerde zij de mensen die ze de afgelopen jaren goed heeft leren kennen. “Astrid heeft van haar huis een friettent gemaakt; André, jiujitsu-kampioen, geeft ondanks zijn verleden met polio op 82-jarige leeftijd nog steeds sportlessen; Will en Daan leven in hun miniatuurwereld en Lucia maakt een comeback als kunstenares, terwijl ze ondertussen haar gehandicapte kind verzorgt. Deze mensen verdienen het om in het licht te staan.”

Voor Joke speelt de keuken een belangrijke rol in het leven van de mens. “In een keuken is altijd beweging. Je maakt er eten, komt er samen. Er heerst een hele actieve energie.” Met de waterkoker, die van haar vader is geweest, onder de arm is zij haar wijk ingegaan. “Tijdens het fotograferen ben ik het liefst een grijze muis op de achtergrond en geniet ik van het moment. Later, als ik achter de computer zit, ga ik regisseren tijdens de nabewerking. Ik wil een verhaal vertellen met mijn foto’s.” Het verhaal van háár wijk. 

778 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *