De jongste radio-dj’s van Omroep Helmond

Giel Beelen, Domien Verschuuren, Gerard Ekdom, Mattie Valk – Nederland heeft meer dan genoeg bekende radio-dj’s. Helmond heeft er sinds 1 december 2017 een nieuw duo bij: Teun en Rutger. Ze zitten nog gewoon op de middelbare school, maar maken nu al elke vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur hun eigen radioprogramma bij Omroep Helmond.

Rutger en Teun zijn allebei 13 jaar oud en zitten in havo-2, maar allebei op een andere school. Rutger van Lieshout zit op het Commanderij College in Gemert en Teun Senders op het Jan van Brabant College vestiging Molenstraat. “Ik ken Rutger van Kidsradio,” vertelt Teun, “een programma op Radio Kontakt. Dat is de lokale radiozender van Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout. Daar was ik ook een tijd actief voor de televisiezender Kontakt TV, waar ik veel nieuwsberichten heb bewerkt.”

“Wij hebben allebei al veel radio-ervaring,” vertelt Teun. Dat is niet de enige media-ervaring die Teun heeft, want na schooltijd zit hij zeker niet stil. Hij is bijvoorbeeld presentator bij JvB TV, de online tv-zender van het Jan van Brabant College, hij vlogt en houdt een blog bij. Zijn eerste radio-ervaring deed hij thuis op. “Ik heb ooit wat speakers opgehangen. Boven had ik daar dan een mengpaneeltje en een microfoontje op aangesloten. Ik ging dan elke ochtend en elk weekend een radioprogramma maken voor mijn familie! Dat noemde ik de Huisradio.”

Na een paar jaar bij Kontakt besloten ze de overstap te maken naar een andere omroep. “Wij stelden voor om bij Omroep Helmond een radioprogramma te maken dat leuk is voor kinderen, maar evengoed voor volwassenen. De programmaleider en de voorzitter van Omroep Helmond waren erg enthousiast over onze ideeën.” De jongens zijn heel blij dat ze op hun leeftijd al een kans hebben gekregen om een programma te maken bij Omroep Helmond. “Nergens anders op Omroep Helmond Radio vind je een programma dat gepresenteerd wordt door kinderen,” zegt Teun. “Ook proberen we jongeren aan te spreken met leuke weetjes, nieuwe muziek en natuurlijk de rubriek Het KidsNieuws. Daarnaast hebben wij ook rubrieken als Muziek Authentiek en De Helmondse Zin van de Dag, waarmee we heel Helmond hopen aan te spreken.”

Ze staan er natuurlijk niet helemaal alleen voor. De werknemers van Omroep Helmond begeleiden de jongens achter de schermen zodat ze de fijne kneepjes van het vak nog beter onder de knie kunnen krijgen. Natuurlijk proberen Teun en Rutger zoveel mogelijk zelf te doen, van voorbereiding tot techniek. In de week vóór de uitzending begint het al. “Dan bereiden wij altijd een aantal onderwerpen voor om in de uitzending te behandelen,” vertelt Teun. “Een uur voordat de uitzending begint, fietsen Rutger en ik samen naar de studio. Vervolgens hebben we nog genoeg tijd om de uitzending door te spreken. Dan weten we al helemaal wanneer wij welk onderwerp behandelen in de uitzending.”

Heeft Teun misschien nog tips voor andere middelbare scholieren die radio-dj willen worden? ”Je moet in elk geval kunnen presenteren. Ook is het handig om iets van muziek te weten. Als je een radioprogramma maakt, dan moet je echt de hele tijd betrokken zijn bij het programma. Je moet weten wanneer welk plaatje komt, wanneer je weer iets moet zeggen en wat je dan ongeveer gaat zeggen.” Ook is het belangrijk om actief te zijn op sociale media om de luisteraars betrokken te houden bij de uitzending. “Dit is best makkelijk, want tijdens een plaatje hoeven wij niet veel te doen. Dan kunnen wij makkelijk even iets op sociale media plaatsen. Maar als we aan het praten zijn is het niet slim om tegelijkertijd met sociale media bezig te zijn. Ik heb dat wel eens geprobeerd en dat werkt niet…”

2,307 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *