Kanaallezing 2019 – Hans den Hartog Jager over Vrijheid

Dit jaar viert de Cacaofabriek een dubbel jubileum. Het gebouw is vijf jaar open en het voormalige kunstenaarsinitiatief De nederlandsche Cacaofabriek betrok in 1993 de oude ‘Cacaofabriek’. In de jubileumperiode van 5+20 – welke loopt van 23 maart tot en met eind juni- organiseert De Cacaofabriek, naast de expositie ‘Firma Turner, DE nederlandsche CACAOFABRIEK 1993-2013 ‘, ook randprogrammering welke direct of indirect met het jubileum te maken heeft. Een van die programmaonderdelen is de voor deze gelegenheid opnieuw in het leven groepen Kanaallezing. Deze wordt op 10 april uitgesproken door auteur/kunstcriticus/curator Hans den Hartog Jager.

Toen 25 jaar geleden kunstenaarsinitiatief De nederlandsche Cacaofabriek werd opgericht behoorde tot de terugkerende activiteiten een jaarlijkse grote lezing over een actueel onderwerp uit de kunstwereld, de Kanaallezing, bedoeld voor een breed publiek.

Doelstelling daarbij was discussie en discours op het gebied van kunst en cultuur op gang brengen.

Hans den Hartog Jager studeerde Nederlands en kunstgeschiedenis. Hij liep stage bij HP/De Tijd en werd daar vervolgens medewerker en kunstredacteur. In 1994 werd hij kunstredacteur van NRC-Handelsblad. Hier publiceerde hij vooral over literatuur en beeldende kunst. Sinds 2001 werkt hij op freelance-basis voor de NRC en heeft hij diverse publicaties op zijn naam staan. Daarnaast is hij curator van tentoonstellingen in onder meer museum De Fundatie in Zwolle.

Van 19 januari t/m 12 mei is in dat museum de tentoonstelling Vrijheid. De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 te zien, samengesteld door Hans den Hartog Jager. Dit is tevens het thema van de Kanaallezing 2019.

Vrijheid brengt de belangrijkste kunstwerken bij elkaar die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Natuurlijk is zo’n keuze subjectief, maar daar gaat het ook om: juist in deze tijden waarin de geschiedenis voortdurend wordt herschreven, blaast Den Hartog Jager de discussie over artistieke ijkpunten nieuw leven in. Welke kunstenaars zijn belangrijk in de kunstgeschiedenis? Kunnen tradities worden bijgesteld?

Door research te doen, en op basis van bijna vijfentwintig jaar ervaring als criticus en tentoonstellingsmaker, komt Den Hartog Jager tot een keuze die voor het grootste deel zeer verantwoord is, soms ongegeneerd persoonlijk, maar die in ieder geval laat zien dat er wel degelijk dingen veranderen in de manier waarop we kijken naar kunst én naar de wereld. Vrijheid is daarmee een grote viering van de kracht van kunst: een expositie die de kijker niet alleen stimuleert om na te denken over de kunstgeschiedenis maar vooral om te genieten van alle prachtige, inspirerende en prikkelende kunstwerken die de afgelopen decennia in Nederland zijn gemaakt. Een nieuwe kunstgeschiedenis, voor een nieuwe tijd.

De Kanaallezing 2019 vindt plaats op woensdag 10 april in zaal 2 van De Cacaofabriek. Aanvang 20.00 uur. Toegang € 7,50. Reserveren via www.cacaofabriek.nl of 0492 – 529009. Uw tickets kunt u bij de kassa van De Cacaofabriek alleen met pin betalen.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande blauwe linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

865 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *