Kasteelheer van Helmond, Jan Cortenbach III eindelijk getrouwd

Het is in de geschiedenis bekend dat er op de kastelendag vroeger in de middeleeuwen getrouwd moest worden. Deze traditie is langzamerhand bijna uitgestorven. Maar nu op de kastelendag was er groot nieuws: er werd weer getrouwd, en wel door een echte kasteelheer. de kasteelheer Jan van Cortenbach III had een vrouw gevonden die hij helemaal niet kende. Dit was Margriet van Ghistele. Maar haar familie was schatje rijk. Zij bezaten veel, heel veel gronden en gebouwen dus dat zat wel goed. De familie van Jan was ook erg rijk. Maar niet met grond en gebouwen, goed, ze hadden wel iets maar de rijkdom van de Cortenbachs bestond uit heel veel macht en aanzien. Dus vond de voogd van Jan Cortenbach, Ywan Cortenbach, maar dat zij moesten trouwen. Dan was de familie oppermachtig. Dat Margriet van Ghistele dan maar in de keuken moest werken en het kasteel schoon houden, was niet erg. Zo werd er dus geregeld dat deze twee mensen maar moesten trouwen. Omdat Jan van Cortenbach de kasteelheer was werd er afgesproken dat Jan haar zou ophalen bij de duiventorens, net buiten het kasteel. En dat moest traditiegetrouw op de kastelendag gebeuren en de burgers, boeren en buitenlui waren allemaal welkom. De troubadour zorgde voor een gezellig muziekje met zijn luit en zo werd het toch een feestdag. Op de binnenplaats waren de ´cockinnen´bezig ´leckernijen´ te maken voor de gasten. Er werd een ware liefdesdrank gebrouwen en er werden lekkere wafels en broodjes uitgedeeld. En iedereen had het heel erg naar de zin. En Helmond had er weer een machtige kasteelheer erbij. Dus er zouden nieuwe regels komen voor de bevolking.

Gelukkig is dit maar een toneelstukje waar de kinderen uitgelegd werden hoe het er vroeger aan toe ging. Dat hadden de kinderen inmiddels al gemerkt: twee grote schandpalen stonden klaar voor iedereen die gestraft moest worden. En menig bezoeker nam de kans waar om hun kinderen te schandnagelen en een foto te maken. Er was zelfs een moeder die in de schandpaal werd gezet tot grote hilariteit van de kinderen. Het geheel vond deze dag drie keer plaats en de opkomst was zeer goed te noemen. Veel mensen en kinderen namen ook een kijkje in het museum of op de zolder in het kasteel. Het was een mooie en gedenkwaardige dag…

Tekst en fotografie: Hans Choufoer


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:

Website: www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

1,878 totaal aantal vertoningen, 5 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *