KBO Brouwhuis op bezoek in de Tweede Kamer

Er komt met enige regelmaat nieuws vanuit en over de Tweede Kamer. Maar wat gebeurt er nu achter de schermen? En wie lopen daar nu eigenlijk rond? Om het antwoord op deze vragen te krijgen, kregen  enkele leden van het KBO uit Helmond de kans om er eens een kijkje te gaan nemen. Dus na enkele  afspraken en reserveringen (je komt niet zo maar in de tweede kamer) werd er door Albert Coppens een dagtocht georganiseerd.

Dus donderdag 13 september stond de bus klaar in Brouwhuis bij het station, de Rivierenhof en kerkplein waar de leden van KBO instapten en op weg gingen naar Den Haag. Er zou eerst even een kort bezoekje gebracht worden aan Scheveningen, want dat hoort er natuurlijk bij. Vooral een wandeling langs het strand was heerlijk voor een frisse neus. Eenmaal in Scheveningen aangekomen was er helaas niet te veel tijd, dus na een klein half uurtje moest het gezelschap op naar Den Haag voor het bezoek aan de tweede kamer.

Daar eenmaal aangekomen werden de bezoekers streng gecontroleerd, een maatregel die heel normaal is in de gebouwen van de regering. Riemen, tassen, horloges en andere voorwerpen moesten worden ingeleverd en camera’s waren helemaal uit den boze. Dus toen alle formaliteiten achter de rug waren werden de mensen ontvangen door een gastvrouw die het gezelschap rond zou leiden. De gasten stonden in de centrale hal toen er ineens een bekende stem klonk: “Hé, wat leuk, mensen uit Helmond”  En tot ieders verbazing stond daar ineens de Helmondse burgemeester, mevrouw Elly Blanksma voor de groep. Na enkele begroetingen werden er vlug nog wat foto’s gemaakt met de burgemeester en ieder ging zijns weegs.

Mevrouw Blanksma was blijkbaar op werkbezoek en de  KBO-groep werd mee genomen voor de rondleiding. Allereerst de bekende ruimten waar de politici regelmatig bij elkaar kwamen voor vergaderingen en ander overleg. Maar helemaal indrukwekkend was de bibliotheek van onder andere het ministerie van justitie. Deze ruimte was ingericht in Chinese stijl. Een prachtige ronde en vuurrode wenteltrap sierde deze indrukwekkende ruimte. Talloze boeken met lederen kaften en ruggen sierden de planken die tot aan het plafond waren opgestapeld.

En eindelijk was het tijd om een kijkje te nemen in de grote vergaderzaal: eigenlijk het heilige der heilige. Er was een vergadering bezig waarin Paul Smeulders op dat moment in discussie was met een andere politicus. De voorzitster van de tweede kamer, Katja Arib, hield nauwlettend alles in de gaten zodat de discussies volgens de regels zou gaan.

Omdat er eigenlijk te weinig tijd was gingen de gasten van het KBO maar weer naar de volgende zaal. En uiteindelijk was het ook zo weer tijd om richting huis te rijden, ware het niet dat er in de bus een verrassing kwam voor de reizigers.

Albert Coppens verraste de mensen met een uitnodiging naar een gerenommeerd restaurant in Tilburg waar er nog een lekker diner stond te wachten. Aangezien er de hele dag geen tijd was geweest om te lunchen of om een kop koffie te drinken hadden de deelnemers daar zeker wel zin in. Eenmaal in Tilburg werden ze ook verrast met een lekker en uitgebreid diner.

Toen iedereen omstreeks acht uur verzadigd was van het lekkere eten gingen ze terug naar huis. Voor de verandering kwamen ze nog in een gezellige file terecht en rond tien uur eindigden de reis bij de afgesproken opstap- en afzet plaatsen. Het was voor velen een vermoeiende dag, maar oh, wat hebben ze genoten…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

 

1,364 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *