Het laatste hoofdstuk van boekhandel De Roij & Boschman

Door: Tania Heimans – Stadsschrijver

Gisteren ging de telefoon. Sen de Roij van boekhandel De Roij & Boschman. ‘Ik heb slecht nieuws,’ zei ze. Mijn vrees werd waarheid. Het gaat niet goed met de boekverkoop. Hanny Boschman en zij moeten hun prachtige winkel aan de Markt in Helmond sluiten.

Ik zie me er nog aarzelend binnenkomen. Die ene keer dat ik er geen boek kwam kopen, maar verkopen. Het was begin 2008. Stond ik daar onwennig te hakkelen dat ik een roman had geschreven. Kon het straks misschien ook een plekje bij hen krijgen? Hanny en Sen lachten. Ze hadden mijn debuut ‘Hemelsleutels’ al prominent in de folder van mijn uitgeverij gezien. Daar hoefde ik zelf de winkels toch niet voor langs? Dat boek werd bovendien door de vertegenwoordigers van de uitgeverij gepromoot.Ik had geen idee, maar was wel opgelucht. Hans van Gennep, van boekhandel De Ganzenveer had me duidelijk goed advies gegeven toen ik bij verschillende uitgevers mocht komen praten. En Sen en Hanny bespaarden me nu heel wat ongemakkelijke momenten in andere boekwinkels.

lezingDeRoij&Boschman

Zowel als lezer als auteur voelde ik me altijd welkom bij De Roij & Boschman. Ik heb mooie herinneringen aan de lezingen die ik er gaf. En nog altijd koester ik ‘Het Helmonds Woordenboek’, dat Wim Daniëls er voor me signeerde. Bovendien had ik de onvergetelijke roman ‘Het hart van alle dingen’ van Elizabeth Gilbert nooit gelezen als Sen het me niet in mijn handen had gedrukt met de woorden: ‘Dit is echt iets voor jou’.

MetWimHelmondsWoordenboek

De Ganzenveer en De Roij & Boschman ik heb ze beide even lief, en de adviezen die ik er kreeg zijn nog altijd goud waard. Dat De Roij & Boschman sluit voelt alsof er een poot onder mijn favoriete leesstoel wordt weggezaagd. In het pand schijnt nu een restaurant te komen. Mijn advies voor de nieuwe eigenaar: laat de boekenkasten staan en verwelkom de gasten bijvoorbeeld zo:

‘Eens bevond zich hier een legendarische boekhandel. Mocht u tijdens het diner de neiging hebben het eten te bederven door op uw telefoon te kijken: pak gerust een boek. Lees uw tafelgenoot een mooie passage voor en proef samen van de woorden.’

 

Meer-Helmond-Ditisonzewijk-nieuws www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk 
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Wijkgericht-nieuws-over ,Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Activiteiten-Kalender, Startpagina per wijk, Overzicht-Ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #DIOW ofwel alles te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER!

5,592 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *