Leerlingen Basisschool ’t Baken Mierlo-Hout beleven het belang van onze vrijheid

In het kader van de jaarlijkse bevrijdingsviering en herdenking vond op 21 september het jaarlijkse schoolbezoek aan het monument in Mierlo-Hout en de graven op het Engelse oorlogskerkhof te Mierlo plaats. De leerlingen uit groep 8 van basisschool ‘t  Baken hebben in dit 74e bevrijdingsjaar het monument geadopteerd. ’t Baken is hiermee de 4e basisschool in Mierlo-Hout die een jaar lang extra veel betrokken wordt bij de geschiedenis van de 2e Wereldoorlog en het belang van onze vrijheid.

Op deze vrijdagochtend brachten zij op toepasselijke wijze een bezoek aan de plek bij de spoorwegovergang. Al rijdend in originele legervoertuigen uit de 2e W.O. werden de kinderen naar het monument gebracht. Een belevenis voor de jongelui die onder de indruk waren van het rijdende materieel en de uniformen die de bestuurders droegen.

Daar aangekomen werden zij ontvangen door enkele mensen van de stichting HMMH (Herdenkingsmonument Mierlo-Hout). Daar kregen zij in de eerste instantie uitgelegd door voorzitter Mario Coolen hoe de gevechten in september 1944 waren in Mierlo-Hout en omgeving.  Tijdens zijn verhaal liet hij hen enkele granaatscherven zien maar de meeste indruk die op de leerlingen maakten, was wel de opengespleten resten van een Russische rakethuls die ooit werden afgevuurd door een zgn. ‘Stalinorgel’.
“Maar ook in Mierlo-Hout zijn de stille getuigen van het lokale oorlogsgeweld nog altijd goed waarneembaar”, vertelt Mario terwijl hij wijst op de sporen van granaatinslagen op de voorgevel van de huizen in de omgeving van het monument.

Na een kleine 20 minuten vertrok de colonne met legervoertuigen richting Mierlo om voor het bezoek aan de Engelse begraafplaats. Ook dit jaar was de oorlogsboekenschrijver Ad Hermens uit Geldrop weer aanwezig.
Samen met de leerlingen wandelde Ad over de begraafplaats en werd hier en daar even stilgestaan bij een graf. Dan werd een foto van de soldaat die daar begraven lag getoond en de kinderen luisterden geboeid hoe Ad van elke  soldaat een persoonlijk verhaal wist te vertellen bijvoorbeeld hoe en waar in onze stad of regio hij gesneuveld is voor onze vrijheid.
Ook was de jeugd diep onder de indruk van het verhaal dat het de gewoonte was bij sommige Engelse oorlogsgraven een sigaret neer te leggen voor hun gevallen strijdkameraden. En bij sommige graven lag ook werkelijk een sigaret die daar absoluut niet verwijderd mocht worden.

Halverwege was iedereen verrast en onder de indruk toen er vier echte veteranen van de Royal Airforce de begraafplaats opliepen met een kleine rode krans die zij bij hun kameraden wilden neerleggen. De vliegeniers waren de  bemanningsleden van een vliegtuig dat in 1944 boven Nederland werd neergehaald door Duits afweergeschut. Drie van hun kameraden waaronder de piloot overleefden de crash niet. Met indrukwekkende insignes op de borst gespeld en met gepaste eer liepen zij richting de graven. Daar gingen zij op een rij staan en onder de muziek  van hun volkslied salueerden zij voor hun kameraden.
Op weg naar de uitgang werden zij gevraagd of zij een keer met de schoolkinderen op de foto wilden, waar zij direct op antwoordden dat zij het een eer vonden met de jeugd te poseren. Alles gebeurde met een eerbiedige stilte en zelfs de kinderen wisten eigenlijk niet goed hoe zij het hadden maar vonden het wel leuk om met deze Engelse helden op de foto te mogen. Toen werd het echt tijd om weer naar school terug te gaan en na een kort ogenblik van pech van een van de legervoertuigen (te weinig benzine) werd de rit naar school voortgezet. Het was een mooie ochtend voor de jeugd die daarbij ook nog eens goed indruk hebben gekregen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Mierlo-Hout werd op 22 september 1944 door de Engelsen bevrijd.  Op zaterdag 22 september 2018 wordt de 74e Bevrijdingsdag gevierd en herdacht met een kerkdienst in de St. Luciakerk. Aanvang 19.00 uur. Aansluitend wordt de ceremonie omstreeks 19.45 uur voortgezet bij het monument.  Zie ook het volledige programma van de bevrijdingsvieringen 2018 in Helmond.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Filmverslag: Jason Gerritsen – binnenkort te zien  op de site van ditisonzewijk.nl 

1,869 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *