Zondag 18 augustus ben ik te gast geweest bij Ton van Horenvoort, medeoprichter en voorzitter van motorclub MAC de Helm. De crossvereniging is gevestigd op de Keersluisweg in het industriegebied. Vanuit mijn woning in Brouwhuis hoor ik vaak geknetter en geronk van motoren, tenminste, als de wind gunstig staat. Ik werd nieuwsgierig en wilde meer van de motoren weten en had een gesprek met Ton van Horenvoort, een vriendelijke man met een indrukwekkende snor  en maakte het volgende verslag.

Het was wel even zoeken voordat ik het crossterrein had gevonden. En eerlijk gezegd: het is een prachtige locatie en erg groot. Mac de Helm is opgericht in 1968 en was toen gevestigd op de Rijpelbergseweg. Inmiddels heeft de vereniging 60 tot 700 leden waarvan er vijftig procent uit Helmond komt. De rest komt overal vandaan. Zelfs uit Limburg. Het is een crossterrein maar er rijden niet alleen motoren, ook komen er quads en zijspanmotoren trainen. Officieel is de benaming Trainingscircuit want er worden geen wedstrijden gereden. Zo rijden er op de zondag meestal de “hobbyrijders” terwijl op dinsdag meestal de wedstrijdrijders de banen in beslag nemen.

Het hele park wordt verzorgd door slechts drie of vier vrijwilligers want zoals Ton mij vertelde is het heel moeilijk om (goede) vrijwilligers te krijgen. Er zijn er wel eens een paar geweest maar als zij merken wat er te doen valt haken zij al gauw af. Het is mooi werk, maar wel verantwoordelijk en hard werken. En natuurlijk staat de veiligheid voorop.

Ik sprak bijvoorbeeld een vaste vrijwilliger die elke week zich met de banen bezig houdt. Dat is voornamelijk het schuiven van de aarde en het zand. De banen moeten wel gelijk en verzorgd blijven om de racers een goede training op goede banen te geven.

Wanneer er trainingen zijn wordt ernaar gekeken hoeveel rijders er zijn. Zijn er teveel rijders dan wordt er in groepen gereden want anders kan de veiligheid in gevaar komen. Iedereen die aan crossen doet is welkom. Zowel jong als oud. De minimum leeftijd is vijf jaar. Ik sprak enkele jeugdige crossers en stel hen even voor om u een indruk te geven hoe jong sommige zijn.

Zo is er Brian van tien jaar oud en hij crost al enkele jaren. Dan is er de 13-jarige Wina. Een van de weinige dames op dit circuit.  Zij rijdt al ruim drie jaar op haar stoere motor en is voor de duivel niet bang, Als je haar (goed beschermd) ziet rijden en crossen weet je niet wat je ziet. Tenslotte sprak ik met twee broers van twaalf en negen jaar oud. Jippe (12 jaar)  is de crosser. Hij komt uit Limburg en heeft al heel wat op zijn naam staan. Hij traint twee keer per week en is al eens Nederlands Kampioen geweest. Zij broer Jurre van 9 jaar is een ander verhaal. Jurre houdt helemaal niet motorcross maar is gek op fietscrossen.  Maar hij gaat wel met zijn grote broer mee om hem te steunen.

Bij de ingang staan er meestal aan beide kanten van de weg de bussen en wagens met aanhangers waar de crossers aan hun motoren kunnen sleutelen. Natuurlijk is hun plek wel gezellig gemaakt want bij de meeste bussen en wagens stonden enkele tafels en stoelen want als er nog niet gereden kan worden en zij moeten wachten op hun beurt is het wel fijn even op het gemak te genieten van koffie en thee. Een soort campinggevoel dus.

Zoals al eerder vermeld zoekt de vereniging nog enkele enthousiaste vrijwilligers die mee willen helpen om het terrein te onderhouden. Er is van alles mogelijk. De werkzaamheden zijn onder andere de groen voorziening zoals het snoeien van onkruid, helpen met paaltjes plaatsen en linten spannen maar ook toezicht houden en de crossers ontvangen op het circuit. Als u meer interesse heeft of iets meer wilt weten over de werkzaamheden kunt u een e-mail sturen naar  info@macdehelm.nl. U bent van harte welkom!

Verslag en fotografie Hans Choufoer

 

551 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *