De twee laatste donderdagen van juni beloofden hele leuke te worden. Er waren twee ME oefeningen gepland met arrestatieteams en een behoorlijk aantal ME-mensen. Locatie: bij de sluis in Brouwhuis op beide oevers van het kanaal.

Er waren veel leerlingen van het ROC gevraagd om als figuranten op te treden en die natuurlijk bereid waren om eens lekker ‘het beest’  uit te hangen. Vooral om het feit dat zij zich zo asociaal en ruig moesten gedragen. Er mocht veel gedaan worden tegen de ME-ers. Gooien met houten blokken, slaan met stokken, schelden en alles wat anders niet kon en mocht.

Om een mooi videoverslag te kunnen verzorgen mochten er ook enkele mensen van ditisonzewijk.nl mee: een cameraman, een fotograaf en een verslaggeefster. Voorwaarde was: geen herkenbare gezichten van de arrestatieteams vastleggen op film of foto, niet in de weg lopen en vooral zorgen dat je niet ingesloten wordt tussen de relschoppers en de ME. Makkelijk toch? Vergeet het maar. Er waren enkele situaties die zo snel op elkaar volgden en zo veel actie tegelijk, dat onze mensen menigmaal moesten wegspringen.

Hulp van Sinterklaas en Zwarte Piet bij de ME-oefening 

Het begon al vroeg in de morgen toen er rond half tien een bootje aan kwam varen, en wat schertste onze verbazing: daar stonden een Sinterklaas en enkele Zwarte Pieten op, die naar de mensen zwaaiden die aan de kanten van het kanaal stonden en zeer verwonderd naar het tafereel keken: hoe kan dat nu, in juni komt Sinterklaas aan in Helmond! Het werd al op Facebook vermeld.  Maar al snel werd het duidelijk: er stond een groep schreeuwende mensen aan de kant die van het comité tegen Zwarte Pieten waren en aan de andere kant mensen die de goedheiligman mét  Zwarte Pieten voorstonden.

Er volgde dus een confrontatie tussen de twee groepen die uitmondde in een rel. Maar gelukkig waren er al gauw twee pelotons gewapende ME-ers die de relschoppers in bedwang moesten houden. Al snel volgde er een tumult van jewelste, vergezeld van rondvliegende blokken en ander materiaal die de ME-ers vol raakten. Dankzij de schilden, helmen en beenbeschermers viel de schade mee. Op het bevel “charge” rukten de agenten op om de relschoppers uiteen te drijven en te verjagen.  In het geweld met de relschoppers (waar ook kinderen met ouders aanwezig waren) viel er plots een kind in het water en dat moest dus gered worden. Aangezien de ME druk bezig was en er verder niemand actie ondernam om het kind te redden, sprong “pappa” maar in het water om het  kind te redden en ook hij werd niet geholpen. Zo ontstond er dus een hachelijke situatie.

Ondertussen werd er op de kade een ander kind getroffen door een houten blok en viel met een gapende hoofdwond op de grond. Het leek of ook niemand de moeite nam om dit kind te helpen. Maar gelukkig waren er toch enkele ME-ers en wat omstanders om het kind weg te trekken uit de vechtende massa. Zo ontstond er een situatie die niemand graag mee wil maken. Op de andere kant van het kanaal was er een rel bezig ter hoogte van de sluiswachter. Ook hier schreeuwende relschoppers tegen de ME, met gevolg dat er enkele branieschoppers gearresteerd werden en tijdelijk aan het hekwerk werden geboeid. De arrestatieteams hadden de handen er vol aan.

Tijdens de oefening werd het aan de kant en op de brug steeds drukker met mensen die de oefening van de  ME kwamen bezichtigen: heel veel blauwe ME-busjes en de politieauto’s, een schreeuwende en juichende mensenmassa aan beide kanten van het kanaal en het zag geel-zwart van de politie en ME. Allen vol bewapend met helm, wapenstokken en schilden. Veel kijkers begonnen al te roepen over politiegeweld tegen de burgers maar zij konden niet weten dat het een oefening betrof. Het was een oefening maar als je realiseert dat het in het echt ook zo gaat en soms vele malen erger en harder dan word je toch wel een beetje nerveus. Want wat bezielt de opstandige relschoppers toch? Doen ze het voor de kick en sensatie? Helaas wel. En dit ging alleen maar nog over de Sint en zijn Zwarte Pieten. Vaak gaat het ook zo bij voetbalrellen en demonstraties. Als fotograaf is dit moeilijk te begrijpen, maar helaas is het de harde werkelijkheid en ik besefte dat men soms ten onrechte de schuld gaf aan de ordebewaarders. Want er waren raddraaiers bij die er een kick van kregen. Hun uitdrukking op de gezichten en de smalende lach als zij zagen dat zij met een stuk hout een ME-er geraakt hadden met gooien. Daarom ben ik blij dat er toch nog gerechtigheid is en de veiligheid vaak gewaarborgd is bij het optreden van de wetshandhavers. Want wij realiseren ons vaak niet de ernst van hun werk: zij zetten hun leven in om  andere mensen te beschermen. Denk maar eens aan de brandweer en de ambulancediensten. Ook zij zijn van onschatbare waarde en dat moeten we in ere houden en dankbaar voor zijn.

Zoals eerder vermeld: Dit verslag betreft een oefening en de foto’s zijn allemaal fictie. Er is niemand echt gewond geraakt en het meisje in het kanaal was een ervaren zwemster en alles is gespeeld. Bovendien hield de Helmondse reddingsbrigade een oogje in het zeil. 

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Filmverslag Jason Gerritsen en van Margareth Veldhuis.Meer-Brouwhuis-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:

Website: www.brouwhuis.ditisonzewijk.nl
Facebook: Brouwhuis
Twitter @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk,Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

3,003 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *