MEE: Vrijwillige hulp

Informele zorg

MEE Zuidoost Brabant bemiddelt tussen vrijwilligers en hulpvragers met een beperking of hun mantelzorgers. De vrijwilligers bieden praktische ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/ of lichamelijke beperking, chronische ziekte, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), autisme of ADHD. Hun hulp biedt verlichting aan mantelzorgers en draagt er toe bij dat mensen met een beperking zoveel mogelijk mee kunnen doen aan de samenleving. De vrijwilligers kunnen daarbij altijd terugvallen op professionele begeleiding door ervaren consulenten van MEE.

In overleg is er bijna altijd een oplossing te vinden voor een specifieke hulpvraag. Vormen van zogenaamde informele ondersteuning zijn bijvoorbeeld:

 

Een maatje

Een maatje ondersteunt een (jong) volwassene met beperking bij het ondernemen van activiteiten in en rondom huis, in de wijk of de stad. Een maatje kan ook ondersteuning bieden bij het zelfstandig leren reizen met de fiets of het openbaar vervoer.

 

De Logeerkring

Logeeropvang in vrijwillige gastgezinnen voor kinderen en jong volwassenen met een beperking. Deze logeermogelijkheid zorgt ervoor dat ouders/het gezin ontlast worden en dat het kind/de (jong)volwassene een dag- of weekendbesteding heeft en andere ervaringen opdoet.

 

Oppas- en Speelhulp

Een oppas is een vrijwilliger die (vaak in de avonduren) oppast op een kind met een beperking en, indien mogelijk, tegelijkertijd vaardigheden aanleert. Een speelhulp is een vrijwilliger die vaak wordt ingezet tijdens “spitsuren”, op woensdagmiddag of in het weekend.

Een vriendengroep van mensen met een beperking (KlikMEE vrienden maken)

Mensen met een beperking worden collectief met elkaar in contact gebracht, zodat zij samen vrijetijdsactiviteiten kunnen ondernemen. De vriendengroep wordt ondersteund door een vrijwilliger die hiervoor toegerust is en die de groep vaardigheden aanleert om sociale contacten aan te gaan en te behouden.

 

Thema-/ontmoetingsbijeenkomsten

Informatiebijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen met als doel: – mensen met een beperking of mantelzorgers informatie en handvatten geven voor de praktijk van alledag – elkaar ontmoeten

 

Kosten en aanmelden

Cliënt ondersteuning is gratis en er is geen doorverwijzing van de huisarts of beschikking van de gemeente voor nodig. Aanmelden bij MEE kan je zelf doen via het servicepoint:

 

Bellen:                                        040-2140404

Mailen:                                       info@meezuidoostbrabant.nl

Website:                                    www.meezuidoostbrabant.nl

 

Volg ons ook op Facebook: https://www.facebook.com/MEEzuidoostbrabant/

 

823 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *