Mindfulness in “de Cirkel”

Mindfulness

Interview door Jan-Willem Enden

Mindfulness: ˜Gedachten zijn geen feiten”.

“Met mindfulness oefen je om ontspannen in het heden te leven. Even de last van het verleden aan de kant zetten en niet aan problemen in de toekomst denken”, legt Marij Huigen uit. “Vervelende of angstige gedachten, die in iemands hoofd grote vormen kunnen aannemen, worden door mindfulness weer naar normale proporties teruggebracht. Het zijn uiteindelijk maar gedachten en geen feiten”.

Cirkel mindfulness“De prehistorische mensen dachten catastrofaal. Als ze hun veilige omgeving verlieten, kon achter iedere boom een dreigende beer of sabeltandtijger staan. Het was altijd oppassen geblazen. Dat was toen een groot goed. Die denkwijze heeft de mens zijn bestaansrecht gegeven”, verklaart Marja van Deursen, NFG-psycholoog. “Maar veel mensen hebben die denkwijze nog steeds. Een opmerking, situatie, pijn of vermoeden wordt groter gemaakt en geeft een angstig gevoel. Ze zien overal beren op de weg”.

Handvatten

Marij (haptotherapeut): “De trainingen bieden handvatten om meer bewust te zijn in het hier en nu. Het zijn praktische trainingen die gericht zijn op het met aandacht omgaan met gevoelens en gewoonten. Ervaringen worden uitgewisseld en besproken zonder dat er inhoudelijk op in wordt gegaan, de training is geen therapie. Er wordt gewerkt met ervarings-oefeningen, verschillende meditatievormen, bodyscan en langzame bewegingsoefeningen. Als voorbeeld: veel mensen hebben door stress pijn in hun nek. Dan trek je je schouders op en krijgt nog meer pijn. Heb je buikpijn, dan krimp je in elkaar. Maar door je breed te maken en diep tot in je buik te ademen schep je ruimte om letterlijk en figuurlijk je pijn/problemen de ruimte te geven”.

Marij vertaalt haar woorden in daden, krimpt in elkaar en maakt zich daarna ontspannen breed en lacht met een open gezicht.

Veerkracht

De training helpt je meer bewust te worden hoe je omgaat met gevoelens en gedachten. Angst, boosheid, pijn en verdriet hebben grote invloed op hoe we onszelf en anderen zien en welke verwachtingen we hebben. Hierdoor kunnen we vervreemd raken van onszelf. Dat kan allerlei klachten opleveren. Bewustwording van je gevoelens leidt uiteindelijk tot minder irritaties en meer rust, minder piekeren en meer loslaten, meer genieten en minder moeten.

Het geeft energie en een betere concentratie.

Mindfulness is niet bedoeld voor mensen die in een depressie zitten. Het helpt wel om een depressie voor te zijn.
Door mindfulness vergroot je je veerkracht, het fundamentele en noodzakelijke vermogen om te kunnen overleven.

Werelden

Het mooie van deze tijd is dat westerse en oosterse geneeswijzen steeds verder naar elkaar toegroeien. Mindfulness is daar een voorbeeld van. Met mindfulness leer je doelbewust aandacht schenken, automatische gedachten los te laten en bewust om te gaan met gevoelens en gewoonten.

Training

De training is het meest effectief als je gedurende de training dagelijks tijd vrij maakt om te oefenen. Dat kost inderdaad discipline, maar dan krijg je er ook iets voor terug.

Of om met een citaat van Boeddha te spreken: ‘Het geheim van een gezonde geest en een gezond lichaam is niet treuren over wat voorbij is, je geen zorgen maken over de dag van morgen, maar in alle wijsheid en eerlijkheid het nu te beleven.

Inloophuis De Cirkel

Sinds 2010 biedt De Cirkel trainingen mindfulness aan.
Gelukkig heeft mindfulness niet meer een zweverig imago en haar plaats in “hulpverlenersland” verdiend.
De mensen die bij De Cirkel deelnamen aan de trainingen zijn goede ambassadeurs geworden.

De eerste les (in een reeks van zes) is op maandagavond 23 oktober.

Voor aanmelden:  info@inloopphuisdecirkel.nl

de-cirkel-logo-groot

1,996 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *