Mural over werk Van Gogh onder Kasteel-Traverse

Dinsdag 27 augustus is kunstenaar Ilse Weisfelt begonnen met haar mural over Van Gogh op de pilaren van het viaduct van de Kasteel-Traverse over de Zuid-Willemsvaart. Deze mural is onderdeel van het project Van Gogh Murals van Zuidlijn. Op vrijdag 6 september zal de mural feestelijk worden onthuld door wethouder Antoinette Maas.

Zuidlijn, een samenwerkingsverband van de gemeenten Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en de provincie Noord-Brabant, heeft het initiatief genomen om in alle 5 gemeenten een muurschildering te realiseren geïnspireerd door Van Gogh. De mural in Helmond is de vijfde en laatste muurschildering van dit project. Op de 4 pilaren van het viaduct, aan weerszijde van het kanaal, wordt in een eigentijdse vorm uitwerking gegeven aan het thema. De pilaren zijn weliswaar afzonderlijk te bekijken maar gaan ook een verbinding aan. Ilse Weisfelt is een jonge kunstenaar die gestudeerd heeft aan de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch.

Herhalende patronen

De mural wordt in een kort tijdsbestek gerealiseerd. Hoe het eruit komt te zien, blijft nog even geheim. Over het ontwerp zeg Ilse: “Ik ben aan de slag gegaan met de arbeiders waar Van Gogh zo door gefascineerd was. Deze komen in verschillende herhalende patronen op de pilaren. De ene zijde laat steeds de ‘arbeider’ zien, de andere zijde is een variatie op het Brabants landschap (het Kerkje dat Van Gogh vaak geschilderd heeft, houten stammen, en velden). Ik laat deze dan afwisselen, zodat je wanneer je bijvoorbeeld naar de aardappelpoters kijkt, aan de overzijde van het kanaal de velden ziet. Op de korte zijdes van de driehoeken ontmoeten de twee kanten elkaar, hier ontstaat een soort overlap.” Wethouder Antoinette Maas zal op 6 september de mural onthullen.

Cultuur in het centrum

“Met het Kasteel, het Speelhuis en het museum om de hoek past deze mural perfect op deze plek in Helmond. Daarnaast verlevendigt de mural de looproute vanuit de parkeergarage naar het centrum”, aldus een enthousiaste wethouder Maas.

Derde mural in Helmond

De Van Gogh Mural is de derde grote mural in het centrum van Helmond en wordt in opdracht van de gemeente Helmond gemaakt. Eerder heeft Stichting Carat het initiatief genomen voor de muurschilderingen op de bibliotheek en aan de Parkweg. Om de Van Gogh Mural mogelijk te maken heeft Stichting Carat financieel bijgedragen. De komende jaren zal Stichting Carat nog meer murals in Helmond realiseren.


Bronfoto: Archief


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande blauwe linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

479 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *