De vierde editie  van de Nacht van Cultuur vond op zaterdag 12 oktober plaats . Elk jaar is de locatie waar het plaatsvindt anders. Vorig jaar bij het Speelhuis en de Kunsthal, dit jaar speelde alles zich af bij het kasteel en de route naar Pathé en de Kunsthal. Ook dit jaar stond de Nacht van Cultuur weer vol met verrassingen en vermaak voor jong en oud.

De opening van de nacht van cultuur werd verricht door de directie van de locaties waar alles plaatsvond. Maar wel nadat er een jonge dame haar keel schor schreeuwde en iedereen op het Kasteelplein witst stil te krijgen. Ze had geen microfoon nodig. Als er iemand begon te praten of te lopen strafte zij dit direct af door die persoon toe te schreeuwen om stil te blijven staan en mond dicht te houden. Zij verkondigde een verwarrend verhaal over de boeren midgetgolf en de gevaarlijke houten clubs waarmee geslagen moest worden. Alles was complete onzin maar zij had wel de aandacht.

Na de opening zwierven de aanwezigen alle kanten op, te beginnen in het Kasteel die wonderbaarlijk mooi verlicht was. Zowel binnen als buiten het Kasteel. In de kelders was Robert van den Broek bezig om mensen uit te nodigen om verhalen na te spelen. In de diverse zalen waren er voor de jeugd allerlei workshops te doen. Oude schilderstechnieken, modelschilderen, kastelen bouwen en gewoon tekenen en schilderen.

Op het plein

Buiten op het plein kon men fietsen op de luisterfiets. Zolang men bleef fietsen kon men luisteren naar een verhaal die door middel van een tablet verbonden was aan de fiets. Iets verderop was het poppentheater de Peel bezig de kleintjes te vermaken met verhaaltjes onder begeleiding van een accordeonist. Als men van het Kasteelplein afsloeg naar links kwam met terecht op het muzikale gedeelte. Daar waren enkele workshops en diverse muzikanten waren druk bezig het publiek te vermaken. Workshops voor drummen, windlichtjes maken van klei en muziek van Eddie Franken muziek en magie, Evi Thijs op gitaar en zing en dans met Anne. En waar men ook heen ging, men kwam altijd een drietal jonge knapen verkleed als Italiaanse charmeurs die elke dame en de meisjes het hof maakten door liefdesliedjes te zingen en aubades ten gehore brachten.

Bij de tuiningang, die spookachtig blauw verlicht was kon men genieten van een privévoorstelling van enkele jonge pianisten en een violiste. Verderop aan de rand van de kasteelgracht kon men genieten van iets wat heel veel aandacht trok maar ook heel veel reacties opwekte. Er waren drie gezichten gezien in de bomen. Dit waren opgenomen beelden van mensengezichten die naar nieuwsbeelden keken, zowel mooie als slechte beelden zoals oorlog en geweld. De emoties waren te zien in de bomen.

Frans Joseph van Thielpark

Ging men eenmaal de brug over richting Pathé, kwam men uit bij de dansvoorstellingen van familieoptreden Hebben en de Ordinary Days. Vandaar kwam men op het plein bij Pathé en het museum. Daar stond een tent waar twee heren op een wonderlijke manier met spatels ijs aan het bereiden waren. Dat ging zo snel in zijn werk dat het met het oog bijna niet te volgen waren. Daar tegenover gaven leden van de toneelgroep Genesis een voorproefje van hun grote voorstelling Winnie de Poeh.

In het museum waren op beide verdiepingen veel activiteiten te beleven. Een van de activiteiten was een workshop Kuukske fotografie van Thane Kleijn. In de ruimte ernaast kon men terecht bij het Home computer museum, de Silent disco, de wandeling op grote hoogte met een bril en beamer en de bingo door Tiny Tupperware.

Voor de inwendige mens kon men terecht bij de Food trucks en de biertapwagens. Dus niemand hoefde honger en/of dorst te lijden. Wat het aantal bezoekers betreft had de organisatie niets te klagen. Ondanks dat de activiteiten zo verspreid waren, was het best wel druk. Ook het lekkere weer speelde een rol. Voor de buitenattracties was het ideaal weer. En iedereen had het naar de zin. Het mag dus een geslaagd evenement worden genoemd.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

623 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit is niet ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *